Správy

Návrat do minulosti: Rozšírená realita by mala ukázať aj exteriér Zoborského kláštora

Zoborský skrášľovací spolok, ktorý sa podieľa na záchrane ruiny Zoborského kláštora v Nitre, plánuje v tomto roku pokračovať v rozširovaní ponuky 3D rozšírenej reality.

Ilustračný obrázok k článku Návrat do minulosti: Rozšírená realita by mala ukázať aj exteriér Zoborského kláštora
14
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

V minulom roku si návštevníci mohli prostredníctvom rozšírenej reality pozrieť interiér príbytku mnícha, v tomto roku by sa mala prehliadka rozšíriť aj o exteriér, informovali členovia spolku.

Podľa zámerov by mala 3D aplikácia rozšírenej reality sprevádzať návštevníka od parkoviska náučným chodníkom Zoborské vrchy a celým areálom ruín kláštora. Záujemcovia budú mať možnosť vidieť nájdené archeologické nálezy, detaily stavieb, maketu kláštora a spoznať históriu tohto miesta, siahajúcu do deviateho storočia, do obdobia Veľkej Moravy. Rozsah služby bude závisieť od financií získaných z grantov.

Rekonštrukčné práce

Pokračovať bude aj rekonštrukcia Zoborského kláštora, ktorý sa stal v posledných rokoch novou turistickou lokalitou v meste. Vlani boli ukončené práce na opláštení príbytku mnícha – pustovne, východnej, severnej a západnej stene, tomto roku ostáva opláštiť južnú stenu a dva štíty. Rozpracovaný je projekt vytvorenia makety kamaldulského Kláštora sv. Jozefa tak, ako vyzeral v 17. storočí. V prípravnej fáze je osvietenie ruiny kláštorného kostola a osadenie sedesa (sedadla pre kňazov).

Kláštor sv. Hypolita je najstarším známym kláštorom na Slovensku.

O založení Zoborského kláštora sa nezachovali žiadne písomné správy, podľa historikov však bol založený v deviatom storočí. S kláštorom sa spája niekoľko dôležitých prameňov k našim dejinám, ako sú najstaršie, v origináli zachované listiny z nášho územia, Zoborské listiny z roku 1111 a 1113, najstaršia uhorská legenda, tzv. Maurova legenda o sv. Svoradovi a Beňadikovi, a najstaršie kronikárske diela uhorskej a českej historiografie – Kosmasova kronika. V roku 1471 kláštor zničilo vojsko poľského kráľa Kazimíra.

Preložil Sväté písmo

V 17. storočí sa otvorila nová kapitola histórie kláštora. V roku 1663 tam nechal nitriansky biskup Juraj Szelepcsényi vybudovať kaplnku zasvätenú sv. Andrejovi-Svoradovi a sv. Beňadikovi. Nasledujúci biskup Blažej Jaklin sa rozhodol na mieste stredovekého kláštora postaviť nový Kláštor sv. Jozefa, ktorý začal slúžiť v roku 1695 a do ktorého povolali odnož benediktínov – kamaldulských mníchov. Počas výstavby barokového komplexu takmer úplne asanovali zvyšky staršieho benediktínskeho kláštora sv. Hypolita.

V kláštore istý čas ako mních pôsobili aj Romuald Hadbavný, ktorý ako prvý preložil Sväté písmo do slovenského jazyka, a brat Cyprián, zostavovateľ rastlinného herbára. V roku 1782 bol kláštor zrušený a inventár prenesený do iných kostolov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zoborský kláštor
14
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM