Lucia Lauková Kultúra Správy

Národnú kultúrnu pamiatku na Farskej v Nitre majú obnoviť: Aké bude jej využitie?

Budova na Farskej ulici bola v roku 2012 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Vlastník zamýšľa obnovu pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Národnú kultúrnu pamiatku na Farskej v Nitre majú obnoviť: Aké bude jej využitie?
4
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

V Nitre máme množstvo historických budov. Ich veľkoleposť však častokrát ostáva v tieni nepekných prasklín a opadanej omietky. Na starobu majú nárok, veď v Nitre stoja už niekoľko storočí. No zaslúžili by si aj starostlivosť. Jednou z takých je aj budova na Farskej, ktorá od roku 2012 patrí medzi národné kultúrne pamiatky.

Obnova pamiatky

Ako nás informovala Zuzana Holičková z KPÚ Nitra, budova je v súkromnom vlastníctve, no jej obnova nemusí byť taká vzdialená. „Od roku 2016 dom vlastní spoločnosť Dr. Šrank, s. r. o., ktorá zamýšľa v blízkej budúcnosti komplexnú obnovu objektu s polyfunkčným využitím (kancelárie, byty, služby a pod.). V súčasnosti je objekt využitý ako nájomné kancelárske priestory,“ prezradila Zuzana Holičková.

Doba vzniku budovy

Pamiatková budova na Farskej ulici vznikla podľa slov Zuzany Holíčkovej v čase intenzívneho stavebného ruchu na prelome 19. a 20. storočia. „V tomto období sa naplno rozvíjali dve hlavné mestské ulice (súčasná Štefánikova a Farská), ktoré nadobudli reprezentatívny vzhľad podporený výstavbou honosných nájomných domov a administratívnych budov. Ich prítomnosť je dodnes určujúca pre obraz týchto ulíc,“ dodala Zuzana Holíčková.

Podľa Zuzany Holíčkovej je práve táto budova jedinou zachovanou realizáciou, ktorej vznik súvisel s plánom zveľadenia Župného námestia po dokončení veľkolepej prestavby Župného domu. „Objekt bol postavený na mieste asanovaného prízemného domu so sedlovou strechou (asanácia po roku 1906), kde sa vtedajší majiteľ rozhodol postaviť honosnú dvojposchodovú budovu v duchu neskorej eklektiky. Stavba domu je datovaná v rozmedzí rokov 1909 – 1918,“ spresnila Zuzana Holíčková.

Staviteľ je neznámy

Ako sme sa dozvedeli z Krajského pamiatkového úradu v Nitre, meno pôvodného staviteľa nebolo zistené. „Do úvahy pripadajú viacerí vtedajší vlastníci pozemku – Karol Mayer, Priska Filbergová alebo Henrich Hilwerth. Karol Mayer vlastnil pozemok v r. 1912. Šlo o nitrianskeho staviteľa a podnikateľa, podieľajúceho sa na prestavbe gymnázia pri piaristickom kostole, či školy biskupa Imricha Bendeho pri kláštore vincentiek. S Jánom Tomaschekom sa zúčastnil i na prestavbe Župného domu. Po ňom pozemok vlastnila P. Filbergová a v r. 1916 sa stal vlastníkom Hilwerth,“ uviedla Zuzana Holíčková.

Fasádu zdobia erby

Fasádu stavby v jej hornej časti zdobia erby. Dôvod ich umiestnenia na túto budovu objasňuje Zuzana Holíčková. „V r. 1910 sa uskutočnila súťaž na sídlo a dvojposchodový nájomný dom nitrianskeho obchodného a úverového ústavu, ktorá pravdepodobne súvisela s plánovanou zástavbou predmetnej parcely, čo naznačuje aj existencia erbov v nárožnom štíte fasády objektu. Objekt na Farskej 1 teda mohol byť už zmieneným sídlom nitrianskeho obchodného a úverového ústavu. Mal pravdepodobne administratívnu funkciu, resp. polyfunkčnú s bývaním,“ povedala Zuzana Holíčková.

Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

V priebehu rokov sa menili majitelia domu. Ako uvádza Zuzana Holíčková, na dom bola po skončení 2. sv. vojny uvalená národná správa, koncom 40. rokov 20. stor. sa však na krátky čas vrátil do súkromných rúk. Neskôr štát v r. 1960 prevzal podiely jednotlivých vlastníkov a za správcu nehnuteľnosti ustanovil Okresný národný výbor v Nitre. „Dom od 70. rokov patril podniku Agrostav, ktorý tu zriadil svoje sídlo a stredisko projekcie,“ doplnila Zuzana Holíčková.

Pamiatka je v pôvodnom stave

Ako uviedla Zuzana Holíčková budova sa z veľkej časti zachovala v pôvodnom stave až do súčasnosti. Došlo iba k malým dispozičným zmenám interiéru, pričom priestory boli novo omietnuté a v niekoľkých miestnostiach boli znížené stropy.„V priebehu 20. storočia bolo zobytnené podkrovie. Do súčasnosti sa však takmer celistvo zachovala pôvodná dispozícia, taktiež väčšina pôvodných okenných a dverných otvorov, ich výplní a pôvodných kovaní, dlažba v schodiskovom priestore, pôvodné schodisko so zábradlím a architektonické a výtvarné riešenie uličných fasád,“ opisuje Zuzana Holíčková.

Zámer o obnovenie pamiatky

Na základne žiadosti súčasného vlastníka, vydal krajský pamiatkový úrad v apríli 2016 rozhodnutie o zámere obnovy národnej kultúrnej pamiatky. „V uvedenom rozhodnutí KPÚ stanovil podmienky vykonania zámeru obnovy a podmienky pre spracovanie požadovaných prípravných a projektových dokumentácií. Súčasťou prípravných dokumentácií je aj odborný materiál – pamiatkový architektonicko-historický výskum „Architektonicko-historický výskum objektov na Farskej 1 a Mostnej 60 v Nitre, I. etapa: výskum meštianskeho domu na Mostnej ul. 60 (č. ÚZPF 10665/1)“, (sprac.: P. Buday,2016), ktorý dal vlastník spracovať na základe požiadavky rozhodnutia KPÚ. Tento materiál bude dôležitým podkladom pre spracovanie projektovej dokumentácie obnovy,“ dodala na záver Zuzana Holíčková z KPÚ v Nitre.

Národnú kultúrnu pamiatku na Farskej v Nitre majú obnoviť: Aké bude jej využitie
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM