Lucia Lauková Správy

Najväčší európsky pavúk chodí aj do Jaguaru: Odborník radí, naučiť sa s ním žiť

Pre niektorých rarita, pri ktorej vyťahujú foťáky, iní sa nemôžu naňho ani pozrieť. Reč je o najväčšom európskom pavúkovi, ktorý sa zabýval aj v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší európsky pavúk chodí aj do Jaguaru: Odborník radí, naučiť sa s ním žiť
Zdroj: TASR , Dnes24.sk

Aj keď o pavúkoch niektorí nechcú ani počuť, ich spoločnosť by mala byť pre človeka vítaná. Pavúky sa živia hmyzom a v prírode udržiavajú rovnováhu. „Inak by nás hmyz prevalcoval,“ pripomína dôležitosť pavúkov odborník Peter Gajdoš zo SAV.

Čo však keď natrafíte na najväčšieho európskeho pavúka, strehúňa škvrnitého, ktorý dorastá do veľkosti dlane dospelého človeka? Podľa Petra Gajdoša zo Slovenskej akadémie vied, by sme ho hlavne nemali chytať. „Pavúk sa človeku vyhýba. Treba sa naučiť s nimi žiť,“ hovorí Peter Gajdoš.

Tak ako drvivá väčšina ostatných pavúkov aj strehúň škvrnitý má jed. Podľa Petra Gajdoša nie je smrteľne nebezpečný.

Pavúk sa podľa odborníka bráni uhryznutím, vtedy keď sa cíti ohrozený, napríklad keď ho chytíte a zovriete v dlani. Takto pohrýzol strehúň škvrnitý aj zoológa Petra Gajdoša. Jedným dychom však priznáva, že chyba bola na jeho strane, keď chytil do ruky samičku strehúňa, o ktorej si myslel, že je mŕtva. Cvakla ho keď zovrel dlaň. „Asi pol dňa som mal pocit stŕpnutej ruky,“ priznal Peter Gajdoš.

„Uhryznutie je bolestivé asi ako bodnutie včelou. Reakcia na človeka môže byť rozdielna a závisí od vnímavosti, od zdravotného stavu, od veku, a i.,“ dodáva Peter Gajdoš.

V súčasnosti prebieha zber dát o výskyte tohto druhu na Slovensku. Ako potvrdil Peter Gajdoš, jednou z lokalít jeho výskytu v Nitre je aj závod automobilky Jaguar Land Rover v Nitre.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM