Lucia Lauková Správy Samospráva

Najväčší daňoví dlžníci v Nitre: Neplatičov môžu zverejniť v miestnej tlači

Mestu Nitra vznikol na nedoplatkoch za komunálny odpad dlh takmer 1,5 milióna eur. Neplatičov s najväčším nedoplatkom navrhli poslanci zverejniť v nitrianskej tlači.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší daňoví dlžníci v Nitre: Neplatičov môžu zverejniť v miestnej tlači
Foto: Rastislav Búgel

Mesto hľadá spôsoby vymáhania nedoplatkov za komunálny odpad. Výška daňových nedoplatkov k 31. decembru 2016 dosiahla sumu 1 467 000 eur. V porovnaní s minulým rokom je to viac o 41 000 eur. Mesto eviduje 11980 daňových dlžníkov. Z toho je 11 200 fyzických osôb a 860 podnikateľských subjektov.

Tvrdšie opatrenia

Na mestskom zastupiteľstve poslanci predostreli niekoľko návrhov opatrení na zvýšenie efektívnosti vymáhania pohľadávok. „Pýtali sme sa aj na to či by sa nedali prijať nejaké tvrdšie opatrenia, napríklad exekútori majú svoje obmedzené možnosti, okrem nehnuteľného majetku sa dá exekuovať aj hnuteľný majetok a všetci títo neplatiči aj iní majú minimálne základné vybavenie v rodinách ako sú televízory, satelity, práčky,“ povedal poslanec Milan Burda.

Tu by mohol podľa mesta vzniknúť problém s uskladnením zhabaného majetku.„Pokiaľ sa im nesiahne na majetok výsledok je slabý u tých exekútorov,“ dodal Milan Burda.

Medzi dlžníkmi aj bezdomovci

Medzi neplatičmi sú aj rómovia a ľudia bez domova. Počet bezdomovcom v meste Nitra, k 31.12. 2016 je 1285 s objemom nedoplatkov 220 000 eur. V neposlednom rade sa problém týka aj ľudí s trvalým pobytom v Nitre, ktorí ale žijú mimo Nitry.

Nedoplatky sa však netýkajú len sociálne slabších. Dlžníkov eviduje mesto aj z pomedzi firiem, ktoré disponujú finančnými prostriedkami. „To ma dosť zaráža, to je vyslovená špekulácia zo strany firiem. Neverím, že pre nejakú funkčnú reštauráciu nemôže byť položka 1000 až 2000 eur, to je podľa mňa suma, ktorá nerieši ekonomiku nejakej firmy. Je to vec prístupu,“

Zverejňovanie v tlači

Okrem exekútora by mohli dlžníkov prinútiť zaplatiť aj iné metódy. Jednou z nich je aj zverejnenie najväčších dlžníkov v tlači. „Môže to byť 300 či 500 dlžníkov a viac. Zoznam sa tým skráti. Treba ich dať za predpokladu, že sa neporuší iný zákon o ochrane osobných údajov,“ doplnil Milan Burda, poslanec Mestského zastupiteľstva.

K návrhom poslancov na vymáhanie nedoplatkov vyjadril svoj súhlas aj primátor mesta Jozef Dvonč. „Je obrovský priestor niečo robiť, pretože tie pohľadávky sú vysoké a s tými pripomienkami, ktoré padli z vašej strany súhlasím,“ uviedol na záver primátor Jozef Dvonč. Kompletný zoznam dlžníkov k 31.12.2017 je zverejnený na webe mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM