Správy

Najstarší cintorín v Nitre má vyše 200 rokov: Jeho údržba je problematická

Pred blížiacimi sa sviatkami sa zvyčajne zvyšuje návštevnosť pietnych miest. Vedeli ste, že najstarší cintorín v Nitre bol založený pred vyše 200 rokmi?

Ilustračný obrázok k článku Najstarší cintorín v Nitre má vyše 200 rokov: Jeho údržba je problematická
17
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Mesto má vo svojej správe 15 cintorínov. Najstarším je Mestský cintorín na Cintorínskej ulici, v blízkosti ktorého sídli Správa cintorínov v Nitre.

Najväčší cintorín

„Mestský cintorín je nielen najstarší, ale aj najväčší v Nitre. Bol založený v roku 1780 a nachádzajú sa tu hodnotné umelecké diela – náhrobné kamenné pomníky vytvorené renomovanými sochármi Júliusom Bártfayom, Jánom Koniarikom, Jozefom Pospíšilom, Alojzom Rigelem a inými,“ uvádza radnica.

Pochované sú tu viaceré významné osobnosti ako architekti Alfréd Tomaschek či Michal Maximilián Scheer, hudobný skladateľ Jozef Rosinský či akademický maliar Edmund Massányi alebo Július Gisser, športovec a zakladateľ prvého kúpaliska na rieke Nitra.

Problémy pri údržbe

Najstarší cintorín je podľa radnice zároveň aj najťažší na údržbu, pretože hroby sú tesne vedľa seba. „Medzi niektorými neexistuje žiadny chodníček, ťažko sa pracovníkom mestských služieb a kamenárom upravuje prípadne opravuje okolie jednotlivých hrobov,“ uvádza Správa cintorínov na mestskom webe.

Kvôli pandémii mala Správa cintorínov svoju prevádzku pre verejnosť zatvorenú. Požiadavky vybavovali telefonicky alebo emailom.

„Vybavovanie pohrebov však nemohlo počkať, v takom prípade sme sa vždy telefonicky dohodli na presný čas a za dodržania všetkých hygienických opatrení sme klienta vybavili. Do kancelárie za účelom vybavenia pohrebu mohol prísť iba jeden vybavovateľ,“ dodáva Správa cintorínov.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM