Lucia Lauková Správy

Nádej na nový život: Alarm Hniezda záchrany v Nitre už niekoľko rokov mlčí

Hniezdo záchrany sa nachádza priamo v areáli Fakultnej nemocnice v Nitre. Všimnúť si ho môžete pri príjme do pôrodnice.

Ilustračný obrázok k článku Nádej na nový život: Alarm Hniezda záchrany v Nitre už niekoľko rokov mlčí
10
Galéria

Nitrianske Hniezdo záchrany vzniklo 1. decembra 2005. Umiestnené je na bočnej stene vstupu na pôrodnícky príjem vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

Hniezdo záchrany je vybavené vyhrievaným inkubátorom a singnalizačným zariadením, ktoré privolá zdravotnícky personál. Naposledy sa alarm v nitrianskom hniezde záchrany ozval v roku 2014.

Odložení novorodenci tu doslova dostávajú druhú šancu na život. „Od vzniku Hniezda záchrany vo FN Nitra, od roku 2005, bolo odložených 6 detí. Minulý a ani tento rok neevidujeme žiadne dieťa,“ povedala hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

Čo sa deje s novorodencom?

Po ohlásení alarmu Hniezda záchrany mieri ako prvá k inkubátoru novorodenecká sestra, ktorá dieťa vyberie a prenesie ho na novorodenecké oddelenie. Nasleduje vyšetrenie lekárom.

Nemocnica založí o novorodencovi zdravotnú dokumentáciu. Až do vystavenia rodného listu je dieťa evidované ako neznáme. O nahlásenie odloženého bábätka úradom sa postará ošetrujúci lekár.

O odložené dieťa z Hniezda záchrany sa môžu postarať adoptívni rodičia. „Zdravotnícke zariadenie môže požiadať súd o zverenie novorodenca do náhradnej starostlivosti ihneď po jeho prijatí,“ uvádza nitrianska nemocnica.

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Hniezdo záchrany
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM