Správy

Na úrade v Nitre začnú šetriť: Zamestnanci NESMÚ používať vlastné ohrievače či kanvice

Nitra sa pre vysoké ceny energií rozhodla začať šetriť. Prvé opatrenia zavádzajú na mestskom úrade.

Ilustračný obrázok k článku Na úrade v Nitre začnú šetriť: Zamestnanci NESMÚ používať vlastné ohrievače či kanvice
Zdroj: Dnes24.sk

Mestu rapídne stúpajú faktúry za energie. Len za mesiac august musela radnica zaplatiť za elektrinu vo svojich budovách, zariadeniach a športoviskách 258 265 eur. V sume sú zahrnuté aj náklady na verejné osvetlenie.

Každý mesiac rastie aj suma, ktorú platí mesto za budovu úradu. „Pre budovu úradu je vysúťažený dodávateľ, ktorý nám poskytuje energiu na každý mesiac za aktuálnu cenu na trhu, to znamená, že každý mesiac platíme inú sumu. Najskôr pošlú zálohovú faktúru a po ukončení mesiaca posielajú vyúčtovaciu faktúru,“ vysvetľuje hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Prečítajte si tiež

Nárast cien

V apríli platilo mesto za elektrinu v budove úradu 5 890,16 eur, v máji 6 090,23. Za jún už faktúra za elektrinu presiahla 10-tisíc eur.

V júli muselo mesto zaplatiť vyše 13-tisíc eur a za august už dokonca takmer 16 500 eur. Za september zatiaľ platilo mesto zálohu 13 435,98 eur.

Prvé opatrenia

V budove mestského úradu preto začnú šetriť už v najbližších dňoch. Na podnet prednostu musia zamestnanci na mestskom úrade prestať používať vlastné elektrické spotrebiče.

„Znamená to, že musia odstrániť súkromné ohrievače, mikrovlnky či kanvice z dôvodu, že vytvárali nárazový odber,“ priblížil hovorca mesta.

Ďalším opatrením bude vytvorenie spoločných kútikov na chodbách, kde budú mať úradníci k dispozícii kávovar či chladničku. Obmedzí sa aj používanie starých chladničiek. „Pracuje tu 300 zamestnancov a je tu 70 chladničiek, mnohé sú staré a majú vysoký odber elektriny,“ dodal hovorca.

Uvažuje sa tiež, že niektorí pracovníci by jeden deň v týždni fungovali v režime „home-office“, s tým že bude zabezpečené klientske centrum.

Návrhy energetika

O výraznejších opatreniach, ktoré sa budú týkať ďalších mestských budov, športovísk, inštitúcií či verejného osvetlenia zatiaľ mesto nerozhodlo.

Konkrétne návrhy majú vzísť z analýzy energetika, ktorú si magistrát dal vypracovať. O prijatí opatrení budú hlasovať poslanci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy z Nitry

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM