Lucia Lauková Kultúra

Na UKF odštartovali Etnologické dni: Ukončí ich komentovaná prechádzka Nitrou

Na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre prebiehajú Etnologické dni. Na svoje si prídu milovníci histórie, folklóru či ľudového tanca.

Ilustračný obrázok k článku Na UKF odštartovali Etnologické dni: Ukončí ich komentovaná prechádzka Nitrou
Zdroj: TASR

Prednáškou Gabriely Kiliánovej na tému Etnológia na Slovensku v období socializmu, spojenou s vernisážou výstavy, sa 27. marca začali tohtoročné Etnologické dni na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Výstava je zameraná na prezentáciu kľúčových momentov 70-ročnej histórie Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave.

Dramaturgia celotýždňového podujatia zahrňuje výstavy, filmové projekcie, koncerty, prednášky, workshopy, školy tanca a komentované prehliadky tematicky prepojené s etnologickým bádaním, informovali organizátori Etnologických dní.

Počas prvého dňa si mohli záujemcovia pozrieť film Ako sme to dokázali, zachytávajúci výpovede, autentické spevy a spomienkové rozprávania najstarších obyvateľov Štiavnika a Hvozdnice, aj koncert Folklórneho súboru Javorníček z Hvozdnice.

Zaujímavý program

Program druhého dňa podujatia otvorí prezentácia Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti zameraná na podporu participácie vrátane možnosti aktívnej spolupráce na projekte. Storočnú históriu, vývin a súčasnú podobu školského juniálesu či majálesu v obci Liptovské Sliače priblíži výstava, spojená s prednáškou jej autorky.

Hudba i tanec

Koncert Solamente Naturali pod umeleckým vedením Miloša Valenta predstaví repertoár dvoch hudobných svetov, Uhroveckej zbierky (1730) – historického notového prameňa, známeho prienikom šľachtickej a ľudovej hudby, a Thesaurus – historickú židovskú hudbu. Tanečný workshop zameraný na výučbu ľudového tanca podľa Juraja Šaffu z obce Dlhé Klčovo je pripravený na stredu 29. marca. Vystrieda ho prvý jarný Tanečný dom Dragúnov v Nitre, ktorý bude zameraný na tance z Ponitria a Podpoľania.

Predsudky a stereotypy

Štvrtkový (30.3.) program otvorí prednáška Viery Feglovej, venovaná sfére obyčajovej kultúry na Slovensku, uvedenej do širšej európskej perspektívy. Na predsudky a stereotypy v sociálnej psychológii bude zameraná prednáška Barbary Lášticovej, ktorá bude podľa vlastných slov vychádzať z najvplyvnejšej paradigmy vo výskume predsudkov v sociálnej psychológii, ktorá je založená na Allportovej kontaktnej hypotéze. Program zavŕši pofestivalová filmová projekcia výberu snímok z 8. ročníka Medzinárodného festivalu filmov s antropologickou tematikou Antropofest, ktorý v Prahe každoročne organizuje rovnomenné občianske združenie.

Ukončí ich prechádzka

Tohtoročné Etnologické dni vyvrcholia v piatok 31. marca prechádzkou mestom Nitra a Príbehmi nitránskej ulice. Komentovaná prechádzka jednou z mnohých ulíc Nitry spolu s lektorom Jurajom Novákom ponúkne príbehy a krásu architektonického kultúrneho dedičstva Nitry a umenia s ním spojeného.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM