Správy

Na tržnici v Nitre sa začínajú prvé práce: Zmenami prejde aj nádvorie, VIZUALIZÁCIE

Mesto začína s obnovou nitrianskej tržnice. Zmenou prejde nádvorie aj obchodné centrum.

Ilustračný obrázok k článku Na tržnici v Nitre sa začínajú prvé práce: Zmenami prejde aj nádvorie, VIZUALIZÁCIE
5
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Mesto pracuje na obnove nitrianskej tržnice. Cez víkend začali pracovníci s náterom prestrešenia. Pribudnúť má aj nová sieť proti holubom.

„Toto opatrenie nám pomôže priestor vyčistiť, a to aj vizuálne. Predajcovia už nebudú musieť v tak veľkej miere používať prístrešky, nádvorie sa prevzdušní a vizuálne sa zvýraznení pamiatková hodnota tržnice,“ uvádza radnica. Práce majú byť hotové v priebehu leta.

Prečítajte si tiež

V najbližších dňoch a mesiacoch sa majú začať aj ďalšie práce. Obnovu tržnice bude mesto financovať aj z dotácií. Z ministerstva kultúry Nitra získala pomoc vo výške 12-tisíc eur. Peniaze budú použité na projektovú dokumentáciu na odvlhčenie a prípravnú dokumentáciu na obnovu fasády.

Historické okná

Z Nitrianskeho samosprávneho kraja získalo mesto 3 500 eur na obnovu okien. Práve táto časť bude najväčšou investíciou. Mesto už vysúťažilo firmu, ktorá bude najbližšie dva roky obnovovať 40 historických okien. Celkovo je na tržnici 175 okien.

Práce budú stáť za necelých 149-tisíc eur s DPH. „V najbližších dňoch začíname obnovovať prvých 5 okien. Hotové budú do septembra,“ informuje mesto.

„Keďže ide o mimoriadne vzácnu historickú budovu, okná sa môžu meniť iba za presné repliky, prípadne umelecko-remeselnou obnovou existujúcich okien. Pre predstavu o finančnej náročnosti takejto výmeny – umelecko-remeselná obnova jedného okna vyjde na 3 100 eur a replika okna stojí približne 2 500 eur,“ vysvetľuje radnica.

Prvé poschodie

Práce budú prebiehať aj na prvom poschodí. Ich súčasťou budú aj búracie práce. „Zámerom je priestor zväčšiť a vytvoriť tak otvorený priestor pre tvorivé dielne a občasné trhy,“

Zmluvu so zhotoviteľom plánuje mesto podpísať do konca mesiaca. Následne majú začať práce prvej etapy. V druhej etape príde na rad prízemie, vzduchotechnika, elektroinštalácie a príprava prízemia na klientske centrum.

V galérii si pozrite ideový zámer možného využitia nádvoria!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Vizualizácie mestskej tržnice v Nitre
5
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM