Lucia Lauková Kultúra

Na Nitrianskom hrade vyrastie adventné mestečko: Ponúkne stánky i vianočný program

Najkrajšie sviatky v roku si budeme môcť vychutnať aj v prostredí Nitrianskeho hradu. Od 14. decembra tam otvoria adventné mestečko. Súčasťou bude aj výstava vzácnych historických betlehemov.

Ilustračný obrázok k článku Na Nitrianskom hrade vyrastie adventné mestečko: Ponúkne stánky i vianočný program
Zdroj: TASR

Na Nitrianskom hrade vyrástlo vianočné mestečko už vlani počas sviatkov, nebolo však v réžii hradu. Tento rok prvýkrát program zorganizuje Nitriansky hrad.

Adventné mestečko v Gotickej priekope bude otvorené v termíne od 14. do 22. decembra. Súčasťou budú stánky s jedlom, výstava betlehemov a kultúrny program. Navyše vstup do hradného areálu a Diecézneho múzea bude zdarma.

Stánky s jedlom budú otvorené každý deň od 15.00 do 20.00 s výnimkou nedele. Okrem adventného mestečka bude pre návštevníkov sprístupnená Katedrála sv. Emeráma a Diecézne múzeum, kde bude situovaná dočasná výstava vzácnych historických betlehemov, ktoré hradu zo svojich zbierok zapožičia Slovenské národné múzeum v Martine. „Premiéru bude mať počas tohto obdobia aj sprístupnená Vazulova veža spolu s novozrekonštru­ovanou ochodzou,“ prezradila organizátorka Jana Štefanková.

Advent na hrade

V Gotickej priekope, kde bude vianočné mestečko, sú zatiaľ pripravené dva väčšie drevené stánky. Ako pripomenula Jana Štefanková z Nitrianskeho hradu prioritou tohto podujatia nebude jedlo ani nápoje, je to skôr pridaná hodnota. „Staviame skôr na kvalite surovín a ponúkaných jedál v spolupráci s Kňazským seminárom sv. Gorazda v Nitre,“ povedala Štefanková.

V priekope ostane aj premietacie plátno, ktoré bude využité na premietanie príjemných zimných obrazov. „Pripravujeme aj adventný veniec pre uvedomenie si približovania sa Vianočného času. Naším zámerom je oddeliť čas Adventu od Vianoc, ktoré sa začínajú až 24.decembra – preto aj názov podujatia Advent na hrade,“ hovorí organizátorka.

Koledníci Dobrej noviny

Advent na Nitrianskom hrade odštartuje vernisážou výstavy betlehemov, ktorá sa bude konať 14. decembra o 17:00 hod v Diecéznom múzeu. V nedeľu, 16. decembra, bude nitriansky biskup mons. Viliam Judák celebrovať svätú omšu, na ktorej udelí špeciálne požehnanie detským koledníkom Dobrej noviny pre tento rok. Po nej bude nasledovať vystúpenie týchto koledníkov v Gotickej priekope.

Na programe je aj prezentácia škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti nitrianskeho biskupstva. Školy sa budú prezentovať formou zdobenia vlastného vianočného stromčeka a tiež prostredníctvom kultúrneho programu a predaja vlastných vianočných výrobkov. Pripravených je podľa organizátorov tiež niekoľko koncertov v katedrálnom chráme, ktoré potom pokračujú aj počas vianočného obdobia.

OTVÁRACIE HODINY od 14. do 22. decembra:

  • Hradný areál od 7:00 do 20:00
  • Katedrála sv. Emeráma od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00
  • Diecézne múzeum od 10:00 do 20:00
  • Vazulova veža od 10:00 do 20:00
  • Stánky s občerstvením od 15:00 do 20:00 (okrem nedele)

Kultúrny program v Gotickej priekope:

  • 16. decembra po 10:00 Koledníci Dobrej noviny
  • 17. až 19. decembra o 16:00 Program detí z MŠ a ZŠ

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM