Lucia Lauková Správy

Na linkách MHD v Nitre skúšobne premáva kĺbový elektrobus: Ľudí vozí zadarmo

Od elektrobusov v ostatných slovenských mestách sa líši najmä svojou dĺžkou. Odvezie až 120 cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Na linkách MHD v Nitre skúšobne premáva kĺbový elektrobus: Ľudí vozí zadarmo
Zdroj: Arriva Nitra, a.s.

Na linkách mestskej hromadnej dopravy v Nitre začal počas uplynulého víkendu skúšobne premávať nový elektrobus. Spoločnosť Arriva Nitra si kĺbové vozidlo typu Solaris Urbino 18 Electric zapožičala od výrobcu vozidla. Cieľom testovacej prevádzky je overiť využiteľnosť elektrobusov priamo v podmienkach mestskej dopravy v Nitre, informoval dopravca.

Slovenská premiéra

Nízkopodlažný kĺbový bezemisný mestský elektrický autobus má v Nitre slovenskú premiéru. „V iných slovenských mestách, kde sú elektrobusy v prevádzke, boli do premávky nasadené zatiaľ len modely s dĺžkou do 12 metrov. Elektrobus Solaris Urbino 18 Electric je 18 metrov dlhý, jeho maximálna kapacita je 120 cestujúcich," informoval dopravca. Vozidlo má 38 miest na sedenie a vyhradený priestor pre dva detské kočíky alebo invalidné vozíky. Na jedno nabitie by mal mať autobus minimálny dojazd 120 kilometrov.

Preprava je bezplatná

Vozidlo nie je vybavené tarifným systémom, preprava cestujúcich v elektrobuse je bezplatná. Elektrobus sa bude objavovať na rôznych linkách. Vzhľadom na obmedzený dojazd vozidla pôjde najmä o tzv. delené zmeny, čiže najčastejšie bude premávať v ranných hodinách od piatej do deviatej hodiny a v popoludňajšej špičke od 13. do 18. hodiny. Skúšobná prevádzka elektrobusu v Nitre je naplánovaná na tri až štyri týždne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM