Lucia Lauková Správy

Na katedrále v Nitre pribudne pamätná tabuľa: Bude spomienkou na kardinála Korca

Tabuľu slávnostne odhalia 26. októbra po spomienkovej slávnosti spojenej so svätou omšou. Venovaná bude aj ďalším prenasledovaným kňazom.

Ilustračný obrázok k článku Na katedrále v Nitre pribudne pamätná tabuľa: Bude spomienkou na kardinála Korca
Foto: Rastislav Búgel

Na priečelí Katedrály – Baziliky svätého Emeráma v Nitre pribudne nová pamätná tabuľa. Venovaná bude Jánovi Chryzostomovi kardinálovi Korcovi, ale aj ďalším prenasledovaným kňazom Nitrianskej diecézy. Tabuľu slávnostne odhalia 26. októbra po spomienkovej slávnosti spojenej so svätou omšou, ktorá sa uskutoční v katedrálnom chráme pri príležitosti tretieho výročia Korcovho úmrtia.

Na kardinála Korca si spomenú aj v jeho rodných Bošanoch. V miestnom Farskom kostole svätého Martina sa 28. októbra uskutoční spomienková svätá omša. Predsedať jej bude veľprepošt Nitrianskej sídelnej kapituly Štefan Vallo.

Ján Chryzostom Korec zomrel 24. októbra 2015 vo veku 91 rokov vo svojom sídle pod Nitrianskym hradom. Pochovaný je v Dolnej lodi Katedrály – Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade tak, ako si to želal. V biskupskej krypte sú pochovaní aj niektorí jeho predchodcovia, napríklad arcibiskupi Karol Kmeťko a Eduard Nécsey.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM