Lucia Lauková Správy

Na cirkevnej pôde v Nitre sa diskutovalo o Tisovi: Nechýbali členovia ĽSNS

Biskupstvo Nitra analyzovalo postavu kňaza a prezidenta Jozef Tisa. Podujatia sa zúčastnili aj členovia Ľudovej strany Naše Slovensko

Ilustračný obrázok k článku Na cirkevnej pôde v Nitre sa diskutovalo o Tisovi: Nechýbali členovia ĽSNS
Zdroj: TASR

Analýzou postavy Jozefa Tisa predovšetkým z pohľadu cirkevno-historického a teologického sa v utorok 25. apríla v Nitre zaoberali účastníci vedeckého seminára na tému Mons. ThDr. Jozef Tiso – kňaz a prezident.

Univerzita sa dištancovala

Uskutočnil sa v priestoroch Kňazského seminára svätého Gorazda v Nitre a zúčastnilo sa ňom zhruba 300 poslucháčov vrátane členov Ľudovej strany Naše Slovensko. Seminár podľa pozvánky zorganizoval Biskupský úrad v Nitre a Katedra cirkevných dejín Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského. Univerzita sa však od podujatia dištancovala.

Zámer podujatia

„Účelom tohto akademického podujatia bolo prispieť k vedeckej diskusii o historickej téme, ktorá je v mnohom ohľade dosiaľ deziderátom historického výskumu, a sústrediť sa osobitne na jeho kňazskú dimenziu,“ povedal hovorca Biskupstva Nitra Miroslav Lyko.

Dobové problémy

Prednášajúci sa usilovali o analýzu významnej postavy slovenských dejín predovšetkým z pohľadu cirkevno-historického a teologického. Osobitnú pozornosť venovali mysleniu Jozefa Tisa, jeho kňazstvu a duchovnému rozmeru, z ktorého vychádzali všetky jeho činy a postoje. „Z tejto perspektívy sa prednášajúci zamerali na Tisove vnímanie dobových spoločenských problémov, židovskej otázky a sociálnej problematiky a na vzťah cirkevnej autority ku kňazovi a prezidentovi Jozefovi Tisovi,“ skonštatoval Lyko.

„S udalosťami, ktoré sa udiali, nemôžeme súhlasiť. Dalo by sa však diskutovať, o čom vedel a o čom nevedel. Neviem určiť veľkosť viny ani neviny, ktorá sa mu pripisuje,“ vyjadril sa k osobe Tisa nitriansky biskup Viliam Judák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM