Lucia Lauková Správy

Môžu si vydýchnuť: Úrady zrušili opatrenia v súvislosti s vtáčou chrípkou

Chovatelia v Nitre a okolí si môžu vydúchnuť. Ďalšiemu šíreniu nákazy sa podarilo zabrániť.

Ilustračný obrázok k článku Môžu si vydýchnuť: Úrady zrušili opatrenia v súvislosti s vtáčou chrípkou
Zdroj: TASR

Regionálna veterinárna a potravinová správa v Nitre zrušila pásmo dohľadu v súvislosti s vtáčou chrípkou. Informuje o tom nitrianska radnica na svojom webe. Obmedzenia už nie sú podľa radnice ani v Dražovciach, na Zobore a Chrenovej či na Kyneku.

„A to aj z toho dôvodu, že všetky nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy sa zrealizovali a nebol zaznamenaný ďalší výskyt ochorenia u zvierat,“ povedal nitriansky hovorca a vedúci odboru komunikácie a propagácie Tomáš Holúbek.

Vtáčia chrípka bola začiatkom januára zaznamená v obci Zbehy, kde majiteľ nahlásil úhyn 3 kusov hydiny z celkového počtu 22.

„Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku (aviárnu influenzu) vo Zvolene oznámilo 8.1.2020 a následne 9.1.2020 diag­nostikovalo pozitívny výsledok vyšetrenia na vtáčiu chrípku v Slovenskej republike. Jedná sa o vysokopatogénny subtyp H5N8, ktorý bol potvrdený koncom roka 2019 a začiatkom roka 2020 aj v susednom Poľsku,“ informovala v januári ŠVPS SR.

Na nariadenie Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Nitre musela byť dočasne zrušená aj Burza exotov na Agrokomplexe. Po zrušení veterinárnych opatrení sa bude burza opäť konať 23. februára.

Bojnická zoologická záhrada je naďalej kvôli vtáčej chrípke uzavretá. Kvôli nákaze museli utratiť desiatky operencov.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM