Správy

Motorkári budujú motoverziu Cyrilo-metodskej cesty: Vydajú sa na TISÍC kilometrov dlhú púť

Motorkári z Nitry a okolia sa vydajú na púť dlhú viac ako tisíc kilometrov. Vybudovať chcú vlastnú verziu známej Cyrilo-metodskej cesty.

Ilustračný obrázok k článku Motorkári budujú motoverziu Cyrilo-metodskej cesty: Vydajú sa na TISÍC kilometrov dlhú púť
10
Galéria
Zdroj: Biskupstvo Nitra

Motorkári z Nitrianskej diecézy budujú s požehnaním biskupa Viliama Judáka motoverziu Cyrilo-metodskej cesty.

Nová navigačná aplikácia

Ich iniciatíva má ponúknuť dnešnému modernému človeku na Slovensku príležitosť poznať svoje najstaršie dejiny a zmysluplne využívať možnosti a čas v záujme posilňovania národného povedomia, skonštatovalo Biskupstvo Nitra.

K tomu bude slúžiť aj pripravovaná navigačná aplikácia, umožňujúca cestovať a putovať po miestach spojených s cyrilo-metodským kultom na Slovensku i v Európe.

Vyrazia do Grécka

Motorkári vyštartujú 28. apríla na cestu dlhú viac ako tisíc kilometrov do gréckeho Solúna. Počas jazdy navštívia miesta spojené s cyrilo-metodským kultom na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Macedónsku, Bulharsku a Grécku.

Ich cieľom je Solún ako rodisko sv. Cyrila a Metoda a účasť na valnom zhromaždení Združenia Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda, ktoré sa tam bude konať 4. mája.

Požehnal ich biskup

Jazdcov i motorky požehnal počas víkendu nitriansky biskup Viliam Judák. Zároveň im odovzdal veniec, ktorý položia k pamätníku sv. Cyrila a Metoda v maďarskom Zalavári – Blatnohrade.

Ten je úzko spojený s pôsobením kniežaťa Pribinu a jeho syna Koceľa v Panónii, ale aj prítomnosťou sv. Cyrila a Metoda v tejto lokalite počas ich cesty do Ríma, keď predložili pápežovi Hadriánovi II. liturgické knihy v staroslovienčine na schválenie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Motorkári budujú motoverziu Cyrilo-metodskej cesty
10
Galéria
Zdroj: Biskupstvo Nitra
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM