Rôzne

Mladý sprievodca opäť objavuje Nitru: Na potulky si prizval aj kamarátku, VIDEO

Nitria a Corgy sú mladí sprievodcovia, ktorí vás vezmú na zaujímavé miesta pod Zoborom. Sledujte, kam sa zatúlali tentokrát.

Ilustračný obrázok k článku Mladý sprievodca opäť objavuje Nitru: Na potulky si prizval aj kamarátku, VIDEO
Zdroj: YouTube.com/TIC Nitra

Pamätáte si na najmladšieho sprievodcu v Nitre Lea? Vlani bol súčasťou projektu Like a local z dielne Nitrianskej organizácie cestovného ruchu, ktorá vtedy spolu s nitrianskymi sprievodcami zverejnila sériu videí pre turistov.

V jednom z nich vystupoval vtedy 8-ročný Leo, ktorý nám priblížil cestu na Nitriansky hrad detskými očami.

Zoborský kláštor

Leo sa najnovšie zhostil úlohy Corgyho, ktorý sa s kamarátkou vydal na potulky zasneženou Nitrou. Prvou zastávkou bol Zoborský kláštor, ktorý bol prvým kláštorom na území Slovenska.

„Vybudovali ho benedektíni v 9. storočí. Zo Zobora pochádza prvá zachovaná písomná zmienka o škole. Na Zobore pôsobili aj kamalduli. Jedným z nich bol Romuald Hadbavný a bol prvý, čo preložil Bibliu z latinčiny do slovenčiny. Pôsobil tu aj lietajúci Cyprián,“ uvádza Turistické informačné centrum (TIC) v Nitre.

V súčasnosti je kvôli pandémii areál uzavretý. Navštíviť ho môžete len virtuálne na stránke zoborskyklastor­.sk, kde si môžete pozrieť fotografie a vypočuť si sprievodné slovo.

Diecézna knižnica

Corgy a Nitria pokračovali návštevou Diecéznej knižnice, ktorá oboch nadchla. Možno ste nevedeli, že knižnica bola slávnostne otvorená 30. novembra 1885. Jej predchodcom bola Kapitulská knižnica, ktorá sa nachádzala vo veži katedrálneho chrámu sv. Emeráma na Nitrianskom hrade.

Nová knižnica sa nachádza v severovýchodnej časti Kňazského seminára sv. Gorazda. „V súčasnosti knižný fond tvorí okolo 66 000 kníh. Najväčšou vzácnosťou sú prvotlače (lat. inkunábuly) – tlače vydané do roku 1500,“ dodáva TIC Nitra.

Svoje potulky zakončili sprievodcovia Corgy a Nitria s tajným želaním pri soche Corgoňa.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: YouTube.com/TIC Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM