Samospráva

Mestským poslancom v Nitre ide o stoličky: Počet mandátov by sa mohol zmeniť

Nad počtom poslaneckých mandátov vo volebných obvodoch v Nitre visí otáznik. Zastupiteľstvo vrátilo návrh na dopracovanie.

Ilustračný obrázok k článku Mestským poslancom v Nitre ide o stoličky: Počet mandátov by sa mohol zmeniť
Zdroj: Dnes24.sk

S blížiacimi sa voľbami sa v Nitre opäť otvorila otázka zmeny počtu poslaneckých mandátov vo volebných obvodoch. Na základe uznesenia z minulého roka bol na januárovom zasadnutí poslancom Mestského zastupiteľstva v Nitre predložený materiál na rokovanie.

Presun poslancov

V súčasnosti má Nitra 31 poslancov a sedem volebných obvodov. Najviac poslancov má Klokočina (8 poslancov), potom Chrenová, Janíkovce (7 poslancov), Staré Mesto (6 poslancov), Diely, Kynek, Mlynárce a Párovské Háje (4 poslancov), Zobor a Dražovce (3 poslancov), Čermáň (2 poslancov) a Dolné a Horné Krškany (1 poslanca).

Mesto predložilo zastupiteľstvu tri ďalšie alternatívy, ani jedna však nerátala so znížením celkového počtu poslancov. Menil by sa len počet mandátov v jednotlivých obvodoch.

Pre niektoré mestské časti napríklad Staré Mesto alebo Klokočina by to znamenalo, že prídu o jednu poslaneckú stoličku.

Naopak, o jedného poslanca by mohli mať viac Horné a Dolné Krškany a Zobor.

Prečítajte si tiež

Jedna anomália

„Na základe prepočtu počtu mandátov a počtu voličov sme zistili jednu jedinú anomáliu, a to je tá, že na základe toho pomeru je viac poslancov na Klokočine a menej na Zobore a Dražovciach. V prvom rade by sme mali upraviť túto vec,“ myslí si viceprimátor Balko.

Poslanci sa po hodinovej diskusii nezhodli ani na jednej z predložených alternatív. Poslanec Miloš Dovičovič navrhol preložený materiál vrátiť a dopracovať.

„Navrhujem, aby bol materiál vrátený na dopracovanie a aby bol predložený potom, čo bude vyhlásený termín volieb,“ navrhol poslanec Miloš Dovičovič. Poslanci jeho pozmeňujúci návrh schválili. Poslanci sa tak budú návrhom o zmene počtu mandátov zaoberať opäť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM