Lucia Lauková Správy

Mestská polícia v Nitre nemôže nájsť nových príslušníkov: Dôvodov je niekoľko

Vlani opustili rady mestskej polície v Nitre 11 policajti. Náhrada za nich sa hľadá ťažko, dôvodom je aj slabá motivácia.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia v Nitre nemôže nájsť nových príslušníkov: Dôvodov je niekoľko
Foto: Rastislav Búgel

Mestská polícia (MsP) v Nitre má problémy s náborom nových pracovníkov. Okrem nízkeho pracovného ohodnotenia je dôvodom aj systém sociálneho zabezpečenia, ktorým podľa náčelníka MsP v Nitre Erika Duchoňa nie je možné konkurovať polícii, či armáde. „Ďalším dôvodom je, že záujem o prácu v ozbrojených zboroch u mladej generácie klesá a mnoho mladých ľudí nie je fyzicky a psychicky na túto prácu vhodných,“ pripomenul Duchoň.

Nízke platy

Zo celkového počtu 46 príslušníkov nitrianskej MsP zarába podľa Duchoňa 24 z nich menej ako je výška priemernej mzdy. Platy služobne najmladších mestských policajtov dosahujú sumu 638 eur. Najvyššie zárobky sa pohybujú na úrovni 1055 eur. „Personálne stabilizovanie mestskej polície, ako aj zabezpečenie atraktívnosti a záujmu o prácu v mestskej polícii navrhujem v súčasnosti riešiť dvomi opatreniami. Jedným je zvýšenie platov najnižšej príjmovej skupine, teda približne 24 príslušníkom mestskej polície a druhým je zavedenie inštitútu 13. platu,“ povedal Duchoň.

Dopyt je veľký

Podľa jeho slov je v súčasnosti dopyt po príslušníkoch mestskej polície, hasičoch, záchranároch, príslušníkoch policajného zboru, zboru väzenskej a justičnej stráže, vojakoch a ďalších ozbrojených zložiek veľký. „A všetky tieto zložky sú zacielené na podobnú skupinu uchádzačov. Pritom tých kvalitných, spoľahlivých a podmienky spĺňajúcich kandidátov je nedostatok,“ zdôraznil Duchoň.

Chýba motivácia

V minulom a tomto roku prišla nitrianska MsP celkovo o 11 pracovníkov, namiesto nich sa za rovnaké obdobie podarilo prijať iba sedem nových ľudí. „Väčšina príslušníkov MsP v Nitre si svoju prácu vykonáva zodpovedne a profesionálne a je potrebné im vytvoriť vhodné podmienky a dostatočne ich motivovať. Prieskum benefitov pre príslušníkov mestských polícií na území Slovenskej republiky respektíve Českej republiky nám ponúkol široké spektrum možností, od náborových príspevkov, cez príspevky na bývanie, na dopravu do zamestnania, na životné poistenie, na dovolenku, až po 13. a 14. plat,“ povedal Duchoň.

Pomôcť môže lepší plat

Benefity by pre svojich zamestnancov mala podľa jeho slov poskytovať aj MsP v Nitre. „Z pohľadu finančného motivovania, pri súčasnom počte príslušníkov a stave čerpania rozpočtu, vieme riešiť navýšenie platov najnižších príjmových skupín bez potreby navýšenia rozpočtu. V prípade zavedenia 13. platu by bolo potrebné rozpočtovú kapitolu MsP navýšiť o približne 60 000 eur,“ dodal Duchoň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM