Rastislav Búgel Krimi

Mestská polícia radí: Takto si zabezpečte auto pred odchodom na dovolenku

Čas dovoleniek je tu. Nedávno sme si ukázali, ako zabezpečiť byt pred dlhodobým pobytom mimo vlastného domu. Dnes sa pozrieme na zabezpečenie auta.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia radí: Takto si zabezpečte auto pred odchodom na dovolenku
Zdroj: Dnes24.sk

Leto je tu v plnom prúde. Často tak nechávame počas dovoleniek svoje byty a autá opustené. O základnom zabezpečení bytu ste si mohli prečítať v článku – Odchodom na dovolenku dávate priestor zlodejom: Toto vám radí mestská polícia.

Jednoduché pravidlá pomôžu

Rovnako sú počas vašej dlhodobej neprítomnosti ohrozené aj vaše autá. Mestská polícia preto pripravila základný zoznam rád, ktoré vám môžu pomôcť ochrániť majetok. Medzi najjednoduchšie rady patrí poriadne uzamknutie auta, netreba zabúdať ani na okná, strešné okná a veko kufra. V aute by ste nikdy nemali nechávať náhradné kľúče a doklady od vozidla. Počas odchodu na dovolenku by ste svoje auto mali zaparkovať v najlepšom prípade do garáže, stráženom parkovisku alebo aspoň na osvetlenom a prehľadnom mieste. Lákadlom pre zlodejov sú aj rôzne veci uložené v kabíne auta. Preto by ste sa mali vyvarovať ich voľnému uloženiu. Zabudnúť by ste nemali ani na odstránenie predného panela z autorádia.

Použite zabezpečenie

„Ďalším stupňom je správne nainštalovanie mechanických zabezpečovacích opatrení,“ informuje MsP v Nitre. Medzi tieto zabezpečenia patrí napríklad chemické lepenie VIN kódu na okná, rôzne druhy mechanických alebo elektronických imobilizérov, zámka na volant alebo ručnú brzdu, vhodné sú aj uzamykateľné tyče na volant. Pomôcť môže aj nalepenie bezpečnostných fólií na okná auta.

Zabezpečenie s vyšším štandardom

Pokiaľ by ste pred odchodom na dovolenku chceli svojho štvorkolesového tátoša zabezpečiť ešte viac, máte niekoľko moderných alarmov a imobilizérov, ktoré reagujú na: zmenu polohy auta, otrasy, pokles napätia, hluk, zásah do vnútorného priestoru, zmenu tlaku vo vnútornom priestore, otvorenie dverí a podobne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM