Lucia Lauková Správy

Mesto uzatvorí Memorandum s Biskupstvom: Stanú sa z nich partneri

Mestskí poslanci odsúhlasili návrh o spolupráci medzi Biskupstvom Nitra a mestom Nitra. Obe strany budú podporovať dôležité oblasti rozvoja v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Mesto uzatvorí Memorandum s Biskupstvom: Stanú sa z nich partneri
Foto: Rastislav Búgel

Mestskí poslanci odsúhlasili návrh Memoranda o spolupráci medzi Rímskokatolíckou cirkvou – Biskupstvom Nitra a mestom Nitra v oblasti rozvoja, prehlbovania a ochrany kultúrneho, duchovného a národného dedičstva, v oblasti sociálnej a charitatívnej služby, podpory školstva a mládeže, podpory cestovného ruchu, vzájomného majetkového vyrovnania a šírenia dobrého mena Nitry.

Memorandum je založené na rovnoprávnom partnerstve medzi mestom a biskupstvom. Obe strany sa zaväzujú, že urobia všetko pre to, aby spolupráca bola úspešná.

Návrh memoranda spracovala Rímskokatolícka cirkev – Biskupstvo Nitra v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy a v záujme dobrej a trvalej spolupráce s mestom Nitra. Memorandum o spolupráci je dokument, ktorým účastníci výlučne deklarujú svoju spoločnú vôľu, ale ktorý pritom nemá záväzný charakter so zodpovednostným vzťahom účastníka za porušenie niektorého z dojednaní memoranda. Jeho uzatvorenie nemá finančný dopad na rozpočet mesta Nitry.

„Pripomína mi to vykopávanie otvorených dverí. Nitrianske biskupstvo predsa nie je nový subjekt, je tu niekoľko storočí a mesto už má určite nejaké memorandá s biskupstvom podpísané,“ skonštatoval poslanec Štefan Štefek, podľa ktorého obidva subjekty dlhodobo spolupracujú vo všetkých oblastiach, ktoré sú predmetom memoranda. "Návrh sme dostali od Biskupstva Nitra. Niektoré odstavce, ktoré sa týkali zmluvy s Vatikánom, sme z návrhu vypustili, pretože ani my sme nevedeli, čo všetko obsahuje,“ reagoval primátor Jozef Dvonč na schválenú podobu návrhu Memoranda.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM