Lucia Lauková Správy

Mesto pripravuje nový územný plán: Vyhlásilo verejnú ideovú urbanistickú súťaž

Nitra vyhlásila urbanistickú súťaž na nový územný plán. Úspešný uchádzač bude zabezpečovať dohľad nad zapracovaním víťazného návrhu do územného plánu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pripravuje nový územný plán: Vyhlásilo verejnú ideovú urbanistickú súťaž
Zdroj: Rastislav Búgel

Mesto Nitra koncom januára vyhlásilo urbanistickú súťaž „Nový územný plán Mesta Nitra – súťažný dialóg“. „Našim cieľom je získať návrh konceptu a rozvoja pre mesto Nitra, ktorý sa stane hlavným východiskovým podkladom pre nový územný plán. Autor víťazného návrhu sa tak stane partnerom a konzultantom pre spracovateľa územného plánu,“ uvádza mesto.

Záujemcovia môžu návrhy predkladať do 15. apríla 2024. Radnica plánuje súťaž vyhodnotiť a zverejniť výsledky v októbri tohto roka. Následne vyhlási aj verejnú súťaž na spracovateľa územného plánu.

Prečítajte si tiež

Najdôležitejšie témy

O novom územnom pláne sa v Nitre hovorí už roky. „Od septembra 2020 do decembra 2021 sme diskutovali o potrebách, prioritách i limitoch mesta,“ pripomína radnica.

Najviac diskutované témy boli doprava, polycentrickosť, zahusťovanie a výšková výstavba, rieka a zeleň.

„Úspešný uchádzač súťažného dialógu bude zabezpečovať dohľad nad zapracovaním víťazného návrhu (idei) do územného plánu. Územný plán je neuveriteľne komplexný dokument. Jeho tvorba pre mestá veľkosti Nitry trvá aj niekoľko rokov, ale tento dokument bude mať vplyv na tvar mesta nasledujúce desiatky rokov,“ priblížila radnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM