Lucia Lauková Samospráva

Mesto potrebuje nový územný plán: V pôvodom nie je ani priemyselný park

Terajší územný plán prešiel viacerými zmenami a doplnkami a ďalšie zásahy nariadil okresný úrad nerobiť. Nový územný plán by mal byť hotový do troch rokov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto potrebuje nový územný plán: V pôvodom nie je ani priemyselný park
8
Galéria
Zdroj: TASR

Nitrianska radnica pracuje na novom územnom pláne. „Potreba nového Územného plánu vychádza predovšetkým z faktu, že pôvodný Územný plán Nitry z roku 2003 prešiel šiestimi zmenami a doplnkami. Navyše, náš nadriadený orgán, ktorým je okresný úrad, vydal metodický pokyn, aby sme už ďalšie zmeny a doplnky územného plánu nerobili,“ vysvetlil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

V tom terajšom chýba napríklad aj obrovské územie, ktorým je priemyselný park. Upozornili na to aj niektorí poslanci, v súvislosti s navrhovanou mimoúrovňovou štvorprúdovou križovatkou v lokalite Šindolka. Tá rozdeľuje aj poslancov na dva tábory.

„Celý priemyselný park sa postavil v rozpore s územným plánom, je to katastrofálne veľké územie a teraz sa tu bavíme o jednej križovatke, ktorá priamo súvisí s touto investíciou. Ako je možné, že takáto fabrika vie vzniknúť v rozpore s územným plánom a zrovna táto križovatka je problém,“ pýtal sa počas zasadnutia mestského zastupiteľstva poslanec Moravčík

„Pretože nikto nepožiadal o to, že tam chce štvorprúdovú mimoúrovňovú križovatku, naopak schválil sa opätovne návrh občana, ktorý chcel ponechať územie tak ako je,“ odpovedal na otázku poslanca primátor Marek Hattas.

Nový územný plán

Ako ubezpečil hovorca mesta, v novom územnom pláne by sa mal odraziť aj fakt, že strategický park, ktorý vznikol ako významná investícia, už existuje a musí byť zachytený v takom dôležitom dokumente, akým územný plán je.

"Do troch rokov by mal byť hotový nový územný plán, ktorý bude obsahovať všetko, čo takýto základný dokument má mať. Neboli sme nachystaní na ten rozvoj, ku ktorému v Nitre došlo, takže teraz musíme dobiehať vlak, pretože sme naozaj vo veľmi zlom stave. Mesto sa musí aktívne podieľať na svojom vývoji,“ povedal pri nástupe do funkcie hlavný architekt mesta Nitra Viktor Šabík.

Radnica chce podľa hovorcu tento nový územný plán vytvárať participáciou, formou diskusie s občanmi. „Preto sa aj primátor Marek Hattas spolu s hlavným architektom Nitry Viktorom Šabíkom chystajú do jednotlivých častí Nitry hovoriť s obyvateľmi o novom územnom pláne. Sme si vedomí, že tento proces je oveľa ťažšia cesta, avšak veľmi potrebná,“ dodal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zábery na automobilku Jaguar Land Rover v Nitre počas výstavby
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM