Správy

Mesto plánuje ZMENY v MHD: Niektoré linky chce rozšíriť, iné optimalizovať

Spoje k obchodnému domu, či do strategického parku. Mesto Nitra pripravuje viacero zmien v hromadnej doprave.

Ilustračný obrázok k článku Mesto plánuje ZMENY v MHD: Niektoré linky chce rozšíriť, iné optimalizovať
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska radnica pripravuje rozšírenie i optimalizáciu viacerých liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD). Mestské zastupiteľstvo má o zmenách rokovať na svojom zasadnutí 27. apríla.

Ako sa uvádza v pripravenom materiáli, nová úprava spojov MHD počíta napríklad s predĺžením linky číslo 6, ktorá tak zabezpečí chýbajúcu dopravnú obsluhu nového obchodného domu na Zlatomoraveckej ulici. Predĺženie existujúcich liniek 16, 17 a 23 má zasa zabezpečiť dopravu do strategického par­ku.

Nárast nákladov

Zmenou má prejsť aj spoj, ktorý vozí cestujúcich do mestskej časti Párovské Háje. Jeho súčasný 120-minútový interval sa má zmeniť na 60-minútový. „V súvislosti s masívnou individuálnou výstavbou tu dochádza k viditeľnému nárastu počtu prepravovaných osôb,“ konštatuje sa v materiáli.

Podľa radnice si rozšírenie dopravy vo všetkých troch lokalitách vynúti nárast výkonov MHD o 73 396 kilometrov za rok. „Znamená to ročné zvýšenie nákladov o 164 927 eur,“ pripomenul mestský úrad.

Optimalizácia liniek

Mesto však počíta aj s optimalizáciou viacerých liniek. Tá by mala, naopak, priniesť úspory v najazdených kilometroch i výdavkoch na MHD. Poslanci budú rozhodovať o zrušení a zlúčení niektorých nevyťažených spojov a tiež o skrátení a obmedzení dopravy na viacerých linkách, ktoré využíva minimálny počet cestujúcich.

„Celková úspora výkonov MHD pri predstavených optimalizačných riešeniach je 24 430,4 kilometra za rok. Ide teda o zníženie nákladov 54 898 eur ročne,“ doplnil magistrát.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM