Lucia Lauková Samospráva

Mesto Nitra zverejnilo záverečný účet: V roku 2015 hospodárilo s prebytkom

Mesto Nitra ukončilo hospodárenie v roku 2015 s prebytkom. Vyplýva to zo záverečného účtu, ktorý v týchto dňoch zverejnila radnica.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Nitra zverejnilo záverečný účet: V roku 2015 hospodárilo s prebytkom
Foto: Rastislav Búgel

Celkový rozpočet, s ktorým magistrát minulý rok hospodáril bol vo výške 65 963 377,42 eur. Podľa údajov zo záverečného účtu sa mestu podarilo dosiahnuť prebytok v rámci bežného rozpočtu vo výške viac ako päť miliónov eur a pri finančných operáciách v hodnote prevyšujúcej 3,6 milióna eur. V rámci kapitálového rozpočtu však radnica vykázala schodok v sume takmer 6,5 milióna eur.

Prebytok viac ako 2 milióny

Výsledkom hospodárenia mesta v roku 2015 je tak prebytok 2 253 161,84 eur, z ktorého je však nutné odpočítať viac ako pol milióna eur, ktoré radnica nevyčerpala v minulých rokoch. Je medzi nimi napríklad transfer takmer 230 000 eur zo štátneho rozpočtu určený na rekonštrukciu zimného štadióna, 205 000-eurový transfer na rekonštrukciu materskej školy Belopotockého a ďalšie nevyčerpané financie. „Po vylúčení nevyčerpaných účelovo určených prostriedkov poskytnutých v predchádzajúcom rozpočtovom roku zo štátneho rozpočtu, z rozpočtu Európskej únie alebo na základe iného osobitného predpisu predstavuje výsledok hospodárenia sumu 1 704 386,98 eur, ktoré navrhujeme odviesť do Rezervného fondu a z neho ich použiť na financovanie kapitálových výdavkov mesta v roku 2016,“ konštatuje sa v záverečnom účte mesta.

Príjmy mesta

Podľa radnice sa na hospodárení Nitry v priebehu minulého roka pozitívne prejavilo predovšetkým plnenie vlastných príjmov mesta, ktoré boli vo väčšine prípadov vyššie ako očakávanie. Na viac ako 100 percent boli plnené napríklad príjmy z dane z nehnuteľností, z daní za špecifické služby či príjmy z vlastníctva. „V čerpaní bežných výdavkov rozpočtu sa prejavili úspory v porovnaní s rozpočtovanou čiastkou vo výške 1 398 611 eur, najmä v položkách tovary a služby, rutinná a štandardná údržba, materiál a splácanie úrokov,“ uvádza sa v záverečnom účte mesta. Konštatuje sa v ňom aj, že sa magistrátu nepodarilo naplniť kapitálové príjmy, ktorých oproti plánovanému rozpočtu bolo o takmer 1,4 milióna eur menej. Podľa radnice to bolo spôsobené predovšetkým výpadkom očakávaného refundovania prostriedkov projektu Obnova verejného osvetlenia v meste Nitra realizovaného na konci roku 2015 a nedosiahnutím predpokladaných príjmov z predaja majetku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM