Správy

Mesto nesúhlasí so zrušením Krajského súdu v Nitre: Posiela odkaz ministerke

Mestskí poslanci sa proti navrhovanej novej súdnej mape postavili s odporom. Podľa niektorých môže mať zrušenie Krajského súdu v Nitre vážne následky.

Ilustračný obrázok k článku Mesto nesúhlasí so zrušením Krajského súdu v Nitre: Posiela odkaz ministerke
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Otázka novej súdnej mapy neunikla ani mestským poslancom v Nitre. Horúcu tému otvoril na mestskom zastupiteľstve 17. marca poslanec Peter Oremus. Podľa neho je nemysliteľné, aby mesto Nitra nemalo krajský súd.

Táto inštitúcia by namiesto Nitry mala byť po novom v Trnave. Mestskí poslanci v prijatom uznesení žiadajú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a Národnú radu SR o prehodnotenie návrhu reformy súdnictva. O stanovisku mesta má ministerku spravodlivosti informovať primátor Nitry.

Strata postavenia?

Dôvod, prečo by v Nitre mal byť zrušený krajský súd, nevidí ani poslanec Miloš Dovičovič. „Toto je prvý vážny krok k tomu, že Nitra ešte viac ako doteraz, stratí svoje postavenie,“ myslí si poslanec. Obáva sa, že ku krajskému súdu sa pridajú ďalšie inštitúcie a Nitra bude upadať.

Domnieva sa, nová štruktúra svojím spôsobom znamená návrat ku trom krajom a hlavnému mestu. „Znamená to súboj medzi Nitrou a Trnavou o sídlo kraja,“ dodal na mestskom zastupiteľstve poslanec Miloš Dovičovič s tým, že reforma je podľa neho robená s dobrým úmyslom, ale len od stola.

Primátor to vidí inak

Navrhovaná zmena podľa nitrianskeho primátora taká dramatická nebude. Väčšina obyvateľov ju podľa neho nepocíti.

„Treba si uvedomiť, že vzniknú v podstate tri súdy, ktoré budú odvolacím súdom, a to v Trnave pre západoslovenský obvod, v Banskej Bystrici pre stredoslovenský obvod a v Prešove pre východoslovenský obvod. Zároveň treba povedať, že hlavne v Nitre, v Žiline a v Košiciach vzniknú prvostupňové správne súdy, ktoré využívajú personálne a materiálne kapacity zrušených súdov. To znamená, že nikto nikam neodchádza. Práve naopak, má to byť bližšie k ľuďom, pre väčšinu to nemá zásadný vplyv,“ povedal primátor Marek Hattas.

Proti reorganizácii súdnej mapy je aj Nitriansky samosprávny kraj. Nesúhlas vyjadrili krajskí poslanci ešte na februárovom zasadnutí.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM