Lucia Lauková Samospráva

Mesto môže získať 50 miliónov eur: Radnica už pripravuje projekty

Naše mesto si môže finančne poriadne prilepšiť. Získať by mohlo až závratných 50 miliónov eur. Radnica už má plány kam peniaze investuje.

Ilustračný obrázok k článku Mesto môže získať 50 miliónov eur: Radnica už pripravuje projekty
Foto: Rastislav Búgel

Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.

"Pripravujeme sa už dlhšie, takže už bolo schválených viacero potrebných materiálov. Je medzi nimi územná stratégia, schválený je aj územný rozvoj mesta i Rada partnerstva v rámci vyššieho územného celku a krajského mesta. Tieto dokumenty majú zabezpečiť v podstate realizáciu všetkých projektov z IROP-u,“ vysvetlil primátor Jozef Dvonč.

Pripravené projekty

Radnica má už pripravené aj konkrétne projektové zámery. Je medzi nimi budovanie viacerých cyklotrás, ktoré prepoja prakticky všetky mestské časti. Na niektoré trasy už bolo vydané stavebné povolenie, ďalšie sa pripravujú. Nový cyklochodník bude spájať mestský park s Dražovcami, ďalší bude spájať jednotlivé časti sídliska Chrenová a nová trasa prepojí aj mestské časti Kynek, Mlynárce a sídlisko Klokočina.

Výstavba materskej školy

Z fondov EÚ má byť financovaný aj projekt výstavby novej materskej školy na Martinskom vrchu. Jedným z projektových zámerov je tiež zriadenie kreatívneho centra v bývalých kasárňach pod Zoborom za viac ako milión eur. Orientované má byť predovšetkým na vizuálne umenie, hudbu a scénické umenie, dizajn, reklamu a marketing. „Sú už určené približné rozpočty na tieto projekty, takže my sa budeme snažiť realizovať z nich čo najviac,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM