Samospráva

Mesto kúpi dom susediaci s kinom Palace: Má byť súčasťou kreatívneho centra

Mestskí poslanci rozhodli. Radnica odkúpi súkromnú budovu v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mesto kúpi dom susediaci s kinom Palace: Má byť súčasťou kreatívneho centra

Mesto Nitra odkúpi súkromný dom aj s priľahlým pozemkom v centre mesta na Radlinskej ulici. Nehnuteľnosť bezprostredne susediaca s bývalým kinom Palace a mestskou plavárňou má byť súčasťou pripraveného kreatívneho centra.

Kúpu nehnuteľnosti odsúhlasili mestskí poslanci na svojom štvrtkovom online zasadnutí. „Pozemok s nehnuteľnosťou kupujeme za celkovú cenu 290 000 eur. Znalecký posudok na nehnuteľnosti bol vypracovaný na 270 000 eur. Ďalších 20 000 eur je suma za odkúpenie vybavenia, ktoré je vo vnútri a nebolo predmetom znaleckého posudku. Celé sa to pripravovalo asi rok, takže sme to riešili naozaj dlhodobo,“ uviedol primátor Marek Hattas.

Pekný priestor

Podľa jeho slov ide o veľmi dobré riešenie, ktoré prinesie mestu viacero pozitív.

„Mám z toho veľkú radosť. Kúpili sme strategický pozemok s budovou, ktorú budeme využívať a bude súvisieť s kultúrnym a kreatívnym priemyslom, ktorý rozvíjame v našom meste. Uľahčí nám to aj žiadosť o dotáciu z ministerstva kultúry na kultúrno-kreatívny priemysel. Scelil sme si pozemky, budeme mať spoločný dvor s plavárňou a s kinom Palace a vznikne nám pekný priestor, ktorý budeme môcť využívať,“ povedal Hattas.

Ako zdôraznil, mesto získa v budove aj priestory, ktoré mu doteraz chýbali. Ide predovšetkým o rôzne technické miestnosti, ktoré budú slúžiť ako zázemie pre interpretov či tvorivé tímy, prípadne sa dajú využiť na rezidenčné bývanie. „Takže sme si otvorili ďalšie možnosti, ako využiť tento priestorov v strede mesta. Zároveň to korešponduje aj s našou snahou oživiť centrum Nitry,“ pripomenul Hattas.

Rozhodne ministerstvo

Mesto budovu kúpi iba v prípade, že získa z ministerstva kultúry financie na projekt budovania kreatívno-kultúrneho priemyslu. Kúpa tak bude financovaná z fondov Európskej únie, rovnako ako rekonštrukcia objektu bývalého kina Palace.

„Projekt kreatívneho centra je v tom štádiu, že máme do 16. novembra poslať všetky dokumenty a následne sa ministerstvo kultúry k tomu vyjadrí. Ja pevne verím, že po 16. novembri dostaneme kladné stanovisko a budeme môcť realizovať projekt v hodnote približne 16 miliónov eur. Do konca roka by sme potom mohli mať podpísanú zmluvu s ministerstvom kultúry a následne sa môžu rozbehnúť verejné obstarávania. Takže, ak bude všetko v poriadku, tak budúci rok budeme môcť začať s realizáciou,“ dodal Hattas.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM