Samospráva

Mesto dostalo vysokú pokutu: Prečo musí zaplatiť 235-tisíc eur?

Mastnú pokutu vystavil mestu Úrad pre verejné obstarávanie. Podľa radnice ide o krivdy z minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Mesto dostalo vysokú pokutu: Prečo musí zaplatiť 235-tisíc eur?
37
Galéria

Po sume 265-tisíc eur, ktorú poslanci schválili na urovnanie sporu, ktorý sa ťahá od roku 2014 s firmou Strabag, musí mesto do 15 dní zaplatiť pokutu vo výške 235-tisíc eur.

Vo štvrtok 16. decembra o tom na mestskom zastupiteľstve informoval prednosta MsÚ v Nitre Martin Horák.

Pokutu dostalo mesto od Úradu pre verejné obstarávanie za predĺženie zmluvy s Arrivou po zrušení súťaže na dopravcu v novembri roku 2019.

Radnica uvádza, že zvolený postup odobril mestu Protimonopolný úrad. So sankciou tak nerátalo.

Pokutu však uhradí. Potvrdil nám to hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Podpísaný dodatok, za ktorý mesto dostalo pokutu, slúžil vedy na predĺženie zmluvy s Arrivou, a to z dôvodu, aby bola aj po zrušení súťaže zachovaná prevádzka mestskej hromadnej dopravy v Nitre.

Zrušenie súťaže

Do obstarávania sa vtedy zapojil jediný uchádzač a mesto ponuku vyhodnotilo ako prekračujúcu predpokladanú hodnotu zákazky.

„V roku 2019 bola vyhlásená súťaž na to, aby sme tu mali nového dopravcu. Bohužiaľ, už v dobe, kedy nastupovalo aktuálne vedenie mesta, bolo úplne jasné, že keď sa vyhlási súťaž na dopravcu, nebude môcť nikto iný vyhrať a splniť podmienky, než dovtedajší dopravca,“ povedal na zastupiteľstve prednosta úradu Martin Horák.

Už počas prebiehajúcej súťaže mali podľa prednostu upozorňovať uchádzači na nedostatok času, ktorý by nový dopravca potreboval na nábeh do prevádzky.

Prečítajte si tiež

Nedostatok času

Víťaz súťaže mal totiž nastúpiť už v januári 2020. „Na prípravu kvalitnej súťaže tak, aby mali šancu sa prihlásiť aj konkurenčné firmy, nielen existujúci prepravca, je potrebných minimálne 22 mesiacov. Z toho len 8 mesiacov zaberie nábeh, teda obstaranie zázemia, vodičov a autobusov,“ vysvetlil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

„Jediný dopravca, ktorý bol schopný uspieť v súťaži dal cenu, ktorá bola neprijateľná. Rozprávame sa o 3,7 eur na kilometer,“ dodal prednosta. Mesto sa preto rozhodlo vtedajšiu súťaž z roku 2019 zrušiť.

V novej súťaži, ktorú vyhrala spoločnosť Transdev, ide o sumu 2,57 eur za kilometer. „Vďaka výrazne výhodnejšej sume, ktorú sme vysúťažili v opakovanom tendri na dopravcu, však na túto pokutu (235-tisíc eur, pozn. redakcie) ušetríme približne za mesiac jazdenia s novým dopravcom,“ skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Do Nitry dorazili nové autobusy MHD
37
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM