Samospráva

Máte nápad na dobrý projekt? Radnica vyčlení na participatívny rozpočet 80-tisíc eur

Nitrianska radnica aj v tomto roku finančne podporí realizáciu projektov, ktoré navrhnú samotní obyvatelia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Máte nápad na dobrý projekt? Radnica vyčlení na participatívny rozpočet 80-tisíc eur
Foto: Rastislav Búgel

Vlani bolo na tento účel poskytnutých 50 000 eur, v tomto roku poslanci na svojom rokovaní 31. januára vyčlenili z rozpočtu mesta sumu 80 000 eur.

Peniaze z takzvaného participatívneho rozpočtu bude spravovať Nitrianska komunitná nadácia v rámci grantového programu Mením svoje mesto. Jeho cieľom je motivácia občanov, aby sa aktívne podieľali na zlepšovaní kvality života v meste a na zavádzaní inovácií v rôznych oblastiach života.

Ako uviedla správkyňa nadácie Ľubica Lachká, medzi oblasti, ktoré môžu byť z participatívneho rozpočtu podporené, patria vzdelávanie, sociálna oblasť a ochrana zdravia, aktivizácia mladých ľudí a seniorov, vytváranie nových či revitalizácia pôvodných verejných priestorov.

Z grantového programu Mením svoje mesto bude možné podporiť aj kultúrne a športové aktivity i činnosti na rozvoj cestovného ruchu a ochranu životného prostredia.

Maximálna výška podpory na jeden projekt je 4000 eur. Požiadať o ňu môžu rôzne organizácie so sídlom v meste Nitra, ale aj neformálne skupiny minimálne troch občanov. Uzávierka prijímania žiadostí o grant je naplánovaná na 18. marca. Neskôr budú jednotlivé projekty zverejnené na internete, kde o nich bude hlasovať verejnosť. Zámery, ktoré získajú od ľudí najviac hlasov, by mali byť zrealizované od 3. mája do 15. novembra 2019.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM