Lucia Lauková Správy

Malý zázrak: Vo viváriu v Nitre prvýkrát odchovali mláďa korytnačky, FOTO

Rodina nitrianskeho vivária sa rozrástla o ďalšieho člena. Prvýkrát v 16-ročnej histórii sa pracovníkom podarilo odchovať mláďa suchozemskej korytnačky.

Ilustračný obrázok k článku Malý zázrak: Vo viváriu v Nitre prvýkrát odchovali mláďa korytnačky, FOTO
Zdroj: SPU Nitra

Prvú septembrovú sobotu v inkubátore Vivária SPU v Nitre čakalo pracovníkov milé prekvapenie. Prvýkrát v 16-ročnej histórii tohto univerzitného zariadenia sa im podarilo odchovať mláďa suchozemskej korytnačky. Keďže sa už úspešne aklimatizovalo, v týchto dňoch bude umiestnené do expozície.

Ako informoval vedúci vivária Róbert Kirchner, ide o mláďa korytnačka kĺbnatej – Kinixys belliana. „Mláďa pár dní trávilo v inkubátore, počas ktorých plnohodnotne strávilo žĺtkový vak ako prvotný zdroj energie. Následne sme ho umiestnili do terária v zázemí. Keďže korytnačka sa už aklimatizovala a bez problémov prijíma potravu, radi by sme ju v najbližších dňoch umiestnili do expozície, kde ju môžu uvidieť naši návštevníci“ prezradil Róber Kirchner

Zdroj: SPU Nitra

Pôvod v Afrike

Korytnačky kĺbnaté patria medzi najrozšírenejšie africké korytnačky rodu Kinixys. Ako uviedla hovorkyňa SPU v Nitre, Renáta Chosraviová, vyskytujú sa hlavne v centrálnej Afrike a patria medzi korytnačky, ktorých populácia je ohrozovaná zvyšujúcou sa urbanistickou činnosťou. „V rámci medzinárodného dohovoru o obchode s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín (CITES) je zaradená do skupiny CITES II, ktorá predstavuje druhy zvierat neohrozené kriticky, ale v prípade, keby sa export jedincov z krajiny pôvodu a obchod s nimi nekontroloval, mohli by sa nimi stať,“ uviedla hovorkyňa SPU v Nitre, Renáta Chosraviová.

Čím je zaujímavá?

Hlavnou zložkou ich potravy je rastlinná potrava. "Najčastejšie sú to rôzne druhy tráv, bylín, prípadne listová zelenina, ovocie a zelenina. Ako doplnok sa môžu pridávajú slimáky, červíky, dážďovky, stonožky, kobylky a huby. Jedince dorastajú do dĺžky asi 20–22 cm. Pohlavne dospievajú vo veku 4–5 rokov. Samica kladie obvykle dve vajcia, výnimočne môže až šesť. Zaujímavosťou tohto druhu korytnačiek je pohyblivá kĺbová zadná časť karapaxu (chrbtová časť panciera), od čoho je odvodený aj jej druhový názov.“ dodala Renáta Chosraviová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM