Lucia Lauková Rôzne

Malí VEĽKÍ hrdinovia: Hlasujte za Detské činy z Nitrianskeho kraja

Detský čin roka hľadá aj tentokrát najväčšie dobré skutky. Tieto príbehy inšpirujú nielen naše ratolesti, ale aj dospelákov.

Ilustračný obrázok k článku Malí VEĽKÍ hrdinovia: Hlasujte za Detské činy z Nitrianskeho kraja
Zdroj: TASR

Detský čin roka aj tento rok dokazuje, že aj tí najmenší dokážu robiť veľké veci. Hlasovať môžete aj za príbehy detí z Nitrianskeho kra­ja.

O svoj príbeh sa podelila aj siedmačka Nina zo základnej školy v Leviciach, ktorá napriek tomu, že ona sama je ešte dieťa, by chcela v budúcnosti deťom pomáhať. „Tento môj sen som si splnila už minulé leto. Keď som raz bola u kamarátky, rozprávala mi o svojej sesternici Laure. Neprišlo mi to nijako zvláštne, veď predsa aj ja mám malú a zlatú sesternicu. Potom som však zistila, že Laura má Downov syndróm. Nevedela som, čo to je, kým som sa o Laure nedozvedela,“ píše v liste siedmačka Nina.

Lauru chcela siedmačka spoznať viac. Spoločný čas venovali aj učeniu. Nakoniec sa ukázalo, že pomoc bola obojstranná a každá sa naučila niečo iné.

„Som Laure veľmi vďačná, že som si mohla vyskúšať pomáhať tým, čo tú pomoc potrebujú. Ja som Lauru naučila merať čas, no ona ma naučila oveľa viac. Naučila ma, ako brať všetko pozitívne a tešiť sa z maličkostí,“ napísala Nina.

Podporiť hrdinku hlasovaním môžete TU!

Jeden za všetkých

O veľkom skutku šiestaka Mattea, ktorý motivoval celú triedu základnej školy v Komárne napísala učiteľka Adriana Gubanová. Matteo sa ako jediný z triedy prihlásil na zber papiera a bez námietok pomáhal so zberom celý upršaný týždeň. Podľa učiteľky vyzbierali za týždeň 70 ton papiera. Okrem toho priniesol aj svoj vlastný papier, ktorý zbieral počas roka. „Keď zbadal v záznamoch, že nie všetci z triedy doniesli papier do zberu, rozhodol sa, že ten svoj s námahou prinesený a nazbieraný papier prerozdelí medzi tých spolužiakov, ktorí ešte nepriniesli nič,“ prezradila učiteľka Adriana.

Všetci za jedného

To motivovalo ostatných spolužiakov, aby sa mu odmenili. Spolužiaci sa spojili a spoločnými silami vyzbierali pre Mattea peniaze do detského tábora, kam vždy chcel ísť. Matteo však o ničom nevedel. Prekvapenie mu rovesníci ukryli do tajničky „Matteo ide do tábora“. Nasledoval potlesk a radosť celej triedy. Od dojatia a šťastia podľa učiteľky nechýbali ani slzy. „Obzvlášť pozoruhodné bolo, že celý čas si deti hovorili, aký dobrý skutok Matteo pre nich vykonal, nezištne, potichu a vôbec si neuvedomovali, že rovnaký skutok, nezištný a tichý, činia aj oni. Hoci sa v našom príbehu objavuje často meno Matteo, viem, že Matteo by bol rád, keby sme hovorili iba o triede 6. A. Takže náš príbeh je o 6. A,“ opísala učiteľka Adriana.

Priznáva, že ešte sa jej nestalo, aby šiestaci dokázali takto neskutočne prejaviť vďaku. „Príkladne jeden za všetkých a všetci za jedného. V dnešnej dobe nevídané, vzácne ako z iného sveta. Títo šiestaci sú už hotoví ľudia,“ dodala učiteľka.

Za detský čin Mattea a žiakov 6. A môžete hlasovať TU!

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM