Aktualizované Správy

Machinácie a nehospodárnosť: Agrokomplex čelí vážnym obvineniam

Štátny podnik Agrokomplex v Nitre čelí trestnému oznámeniu. Podozreniami z tunelovania sa bude zaoberať Národná kriminálna agentúra.

Ilustračný obrázok k článku Machinácie a nehospodárnosť: Agrokomplex čelí vážnym obvineniam
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

So zisteniami z hĺbkovej kontroly v štátnom podniku Agrokomplex v Nitre predstúpil pred novinárov Adrián Macko, ktorý je poverený výkonom funkcie vedúceho protikorupčného oddelenia MPRV SR.

Kontroly v podniku boli zamerané len na roky 2019 a 2020. Od mája 2018 bolo výstavisko pod vedením Vladimíra Borsuka, nominanta strany SNS.

„Za necelé dva roky priviedol ziskový podnik k strate 800 000 eur. V minulom roku si dokonca Agrokomplex vzal úver v hodnote 4 milióny eur,“ uviedla hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Anežka Šrojta Hrdá.

Vladimír Borsuk bol z funkcie generálneho riaditeľa odvolaný v máji 2020. Jeho miesto prevzal v auguste Róbert Kanás. „Keď som preberal Agrokomplex, očakával som potrebu okamžitých krokov a rýchlych riešení súvisiacich s predchádzajúcimi manažérskymi pochybeniami, ale pravdupovediac tak hlbokú morálnu krízu, v akej som podnik našiel, som nepredpokladal,“ vyjadril sa riaditeľ Agrokomplexu Róbert Kanás.

Trestné oznámenie

Prvé trestné oznámenie bolo podané ešte v septembri tohto roka na Národnú kriminálnu agentúru v Bratislave. V priebehu kontroly ešte trestné oznámenie doplnili o ďalšie zistenia.

Predmetom trestného oznámenia je 56 skutkov.

„Hlavným rámcom podozrení je porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Konkrétne ide o podozrenia z úmyselného predražovania zákaziek a uprednostňovanie spriaznených firiem,“ spresnila hovorkyňa MPRV SR Anežka Šrojta Hrdá.

Machinácie pri verejnom obstarávaní

V kontrolovaných rokoch malo v štátnom podniku prebiehať rozdelenie zákaziek s cieľom vyhnúť sa verejnému obstarávaniu.

„To sa tu dialo ako na bežiacom páse. Každá väčšia stavebná zákazka bola rozdelená na menšie,“ priblížil Macko.

Ako príklad uviedol prestavbu vstupnej brány do Agrokomplexu, ktorá stála 580 000 eur a rozdelená bola na päť čiastkových zákaziek.

Navyše, pri verejnom obstarávaní tu malo podľa Macka dochádzať k rotácii pravdepodobne spriaznených firiem. „Realita je taká, že je to ešte horšie ako sme spomínali,“ hovorí minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

Nehospodárnosť zákaziek

Na nehospodárnosť mali poukázať aj zákazky na sadbové úpravy, ktoré by si štátny podnik vedel zabezpečiť aj vo vlastnej réžii

„Kúpite si malotraktor, ale záhradu si dáte poorať susedovi, zhruba takto to tu fungovalo,“ povedal Macko.

Vyšetrovanie sa týka aj zakúpenia dvoch gastroprívesov. „Jeden, v hodnote 41-tisíc eur, bol krátku dobu prevádzkovaný Agrokomplexom a vyprodukoval stratu takmer 6 500 eur. Druhý gastropríves kúpil štátny podnik za 25-tisíc eur a nebol využitý ani raz. O cene týchto nákupov sa bližšie vyjadrovať nebudem, nakoľko sú predmetom vyšetrovania,“ informoval Macko.

Relaxpark postavili bez povolenia

Reč prišla aj na Relaxpark otvorený v lete 2019, ktorý štátny podnik postavil za sumu 411 000 eur. Jeho výstavba bola rozdelená na tri samostatné zákazky, vybudovanie samotného Relaxparku, cyklocesty a vybudovanie móla.

Adrián Macko upozornil, že Relaxpark bol postavený bez stavebného povolenia a bez kolaudačného rozhodnutia.

„Investícia je celá realizovaná na cudzích pozemkoch,“ dodal vedúci protikorupčného oddelenia Adrián Macko.

V súvislosti s podozreniami už odišli bývalí námestníci podniku, ktorí boli spájaní s predchádzajúcim vedením.

Prežije to výstavisko?

Ako sa s obrovskou krízou a obvineniami národné výstavisko vysporiada je otázne. Aktuálne je pred dokončením personálneho auditu. Nasledovať majú racionalizačné opatrenia.

Nové vedenie má však víziu vybudovať z Agrokomplexu moderné výstavisko, ktoré bude slúžiť nielen potrebám štátu, ale predovšetkým širokej verejnosti. „V pláne je aj vybudovanie celoslovenského konferenčného centra, pretože v tejto oblasti Slovensko zaostáva za okolitými krajinami,“ prezradil riaditeľ Róbert Kanás.

V súvislosti s koronakrízou pripravujú aj nové projekty. Jedným z nich je online výstavníctvo.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Facebook
Agrokomplex čelí vážnym obvineniam
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM