Lucia Lauková Rôzne

Legenda o poslednej bitke: Keď Turci plienili Gýmeš nebesá chŕlili blesky, VIDEO

Čo by to bol za hrad, keby nebol opradený legendami. Zrúcanina hradu Gýmeš má taktiež jednu, ktorá je spätá s najťažšími časmi.

Zdroj: YouTube.com

Hrad Gýmeš v minulosti čelil početným vpádom vojsk. Podľa histórie sa Turci snažili dobyť hrad niekoľkokrát, čo sa im nakoniec v roku 1576 podarilo. V roku 1618 malo hrad vyplieniť a podpáliť sedmohradské knieža Gabriel Betlen. Po opravách mali v roku 1663 hrad Gýmeš opäť dobyť Turci.

Práve k tureckému vpádu na Gýmeš mala vzniknúť legenda. Podľa nej, keď vraj Turci vtrhli do Uhorska a prvýkrát sa objavili pod hradom, jeho obrancovia si z toho najskôr nerobili ťažkú hlavu. Istotu im malo dodávať mohutné opevnenie a zásoby jedla a pitia.

Stal sa zázrak

Podľa legendy mali Turci obliehať hrad celé týždne až napokon nadišla posledná bitka a s ňou nemilosrdné krviprelievanie. „Zatiaľ čo smrť neúprosne kosila na hradbách stále viac a viac hradných vojakov, gýmešská hradná pani v kaplnke úpenlivo prosila svätého Michala archanjela o pomoc. Keď dokonca povolila hradná brána pod náporom Turkov, stal sa zázrak,“ píše stránka lepsiden.sk.

Ruka s ohnivým mečom

Z ničoho nič sa vraj rozpútala strašná búrka. „Z mračien sa vystrčila obrovská ruka s ohnivým mečom a plamene šľahali na turecké vojsko, v ktorom spôsobili neskutočnú paniku. Nad horiacim táborom Turkov sa križovali hromy-blesky a zdesený nepriateľ bezhlavo utiekol,“ uvádza lepsiden.sk.

V burácaní hromu malo podľa legendy počuť slová adresované obrancom hradu, aby už nikdy neboli ľahkovážni, pretože nabudúce sa im to môže vypomstiť.

Foto: ilustračné

Hrad Gýmeš
26
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM