Lucia Lauková Samospráva

Lávku v mestskom parku v Nitre uzavreli: Na opravu chýbajú peniaze

Lávka mestskom parku v Nitre je v takom zlom stave, že ju muselo mesto uzavrieť. Nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu. Tak skoro sa po nej neprejdeme.

Ilustračný obrázok k článku Lávku v mestskom parku v Nitre uzavreli: Na opravu chýbajú peniaze
Foto: Rastislav Búgel

Obľúbeným miestom v Nitre pre mnoho obyvateľov je práve mestský park. Začína sa obdobie, kedy bude dosť vyhľadávaným miestom. Ak sa tam však vyberiete na prechádzku možno ostanete nemilo prekvapení. Drevená lávka je uzavretá a z oboch strán nás varuje zákaz vstupu. „Lávku sme museli uzavrieť, pretože sme zistili poškodenia, kvôli ktorým by bol pohyb po nej nebezpečný. Došlo k prehnitiu dreva a nosný prvok mostovky praskol,“ informoval nás Pavol Jakubčin z odobru komunálnych činností a životného prostredia MsÚ v Nitre.

Za tieto poškodenia však nemôže človek, ale počasie. Drevo pracuje a aj keď táto zima nebola taká silná na moste sa podpísala. „Ak mrzne a je vysoká hladina vody tak most sa zdvihne a následne po roztopení ľadu klesne. Potom môže dôjsť k prasknutiu ako teraz,“ uviedol Pavol Jakubčin.

Problémom sú peniaze

Zo súčasného stavu vyplýva, že lávka potrebuje nevyhnutne rekonštrukciu. Kedy sa jej však dočkáme je zatiaľ otázne. K oprave nepomôže ani fakt, že sa rušia Mestské služby. Najväčším problémom však ostávajú financie. „Posúdime stav mostu po statickej stránke. V správe to mali Mestské služby, uvidíme ako to dopadne, ale musíme nájsť peniaze na opravu,“ povedal Pavol Jakubčin.

Tak skoro opravený nebude

Most je uzavretý približne 2 týždne, ako naznačil Pavol Jakubčin skôr ako o dva mesiace sa po bezpečnej lávke neprejdeme. „Vyžaduje to dosť času, kedže peniaze z rozpočtu neboli na opravu schválené. Toto zistenie vzniklo na jar po schválení rozpočtu, tak nevieme aká to bude suma, čo všetko bude treba rozobrať,“ informoval nás Pavol Jakubčin z odboru komunálnych činností a životného prostredia v Nitre.

Pôvodná lávka v Mestskom parku bola v kritickom stave
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM