Aktualizované Správy

Kto sa postará o choré deti? Na pohotovosti v Nitre končí 29 pediatrov

Starší lekári slúžiaci na pohotovosti v Nitre dali hromadne výpovede. Do služieb by sa podľa nich viac mali zapájať mladší kolegovia.

Ilustračný obrázok k článku Kto sa postará o choré deti? Na pohotovosti v Nitre končí 29 pediatrov
Zdroj: TASR

Na detskej pohotovosti v Nitre končí 29 pediatrov. Ak sa podmienky nezmenia, od júla už slúžiť na pohotovosti nebudú. Upozornili na to aj TV Noviny.

Problém by mali pomôcť vyriešiť práve mladší kolegovia, ktorí sa podľa starších lekárov zapájajú do služieb len minimálne.

Prečítajte si tiež

„Ja neodmietam slúžiť, len do služby nastúpim vtedy, keď budú vypisované do služieb aj mladšie kolegyne,“ povedal pre TV Noviny pediater Bohuslav Kolčák.

„V súčasnosti sa nejedná ani tak o nedostatok lekárov. Hlavným záujmom zmluvných lekárov je prinútiť nezmluvných lekárov podieľať sa na službách APS,“ povedal nám lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík.

Mladých je málo

Dlhodobým problémom, ktorý sa týka celého Slovenska, je však nedostatok mladých lekárov.

„Priemerný vek pediatrov v Nitrianskom okrese je pritom 64,5 roka a už teraz majú piati vyše 70. Celkovo je v Nitre 34 pediatrov, 26 z nich v dôchodkovom veku,“ uvádzajú TV Noviny.

Zasiahne župa?

Rozpisy lekárskej služby na pohotovostiach zverejňuje samosprávny kraj. V mimoriadnej situácii by mohol stanoviť rozpis služieb lekárom.

„Súčasný organizátor APS (ambulantnej pohotovostnej služby) odoslal rozpis služieb na mesiac júl zabezpečený na 5 dní. Tým nastala situácia hodná zreteľa, kedy NSK v zmysle § 8a zákona 576/2004 Z.z doplní rozpis lekármi tak, aby bola APS pre deti a dorast v Nitre zabezpečená na celý mesiac. Takto bude NSK postupovať aj v mesiaci august,“ dodal Ľubomír Ševčík.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM