Samospráva

Kto dostane príspevok od mesta? Vytypovať by sa mali ohrozené skupiny, hovorí poslanec

Príspevok od mesta by mal Nitranom čiastočne pomôcť zmierniť zvýšené náklady na energie. Radnica hľadá riešenie, ako peniaze rozdeliť a vyplatiť.

Ilustračný obrázok k článku Kto dostane príspevok od mesta? Vytypovať by sa mali ohrozené skupiny, hovorí poslanec
Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj

Mesto musí z rozpočtu vyčleniť 769 320 eur na príspevok pre obyvateľov mesta s trvalým pobytom v Nitre. Peniaze majú byť určené na „čiastočné zmiernenie negatívnych dosahov radikálneho nárastu ceny tepla a teplej úžitkovej vody“. Otázkou je, kto príspevok dostane.

Hľadajú riešenie

Radnica od minulého týždňa rozhoduje o tom, ktorá skupina ľudí príspevok od mesta získa a aj akou formou bude vyplatený. Rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Podľa hovorcu mesta je táto otázka ešte stále otvorená.

„Momentálne prebiehajú rokovania, preberáme na nich možnosti a hľadáme riešenia, ako tieto kroky zrealizovať. Je preto teraz ešte predčasné poskytnúť detaily k tejto téme,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Čo navrhujú?

Autormi návrhu, ktorý získal podporu v Mestskom zastupiteľstve, sú poslanci Ján Greššo a Miloš Dovičovič. Ako by podľa nich mohlo vyzerať riešenie?

„Ako som povedal aj v rámci diskusie na Mestskom zastupiteľstve, v prvom rade budem veľmi rád, ak sa vyčlenia peniaze z rozpočtu, keď aj nie požadovaná suma, tak aspoň taká, ktorú bude rozpočet mesta schopný zvládnuť,“ uviedol poslanec Greššo.

Následne by sa mali podľa jeho slov v spolupráci so sociálnym odborom vytypovať ohrozené skupiny obyvateľov, najmä seniorov, viacpočetných rodín a nízkopríjmových obyvateľov mesta.

„Samozrejme len tých, ktorí majú uhradené všetky záväzky voči mestu,“ poznamenal. „Som za cielenú pomoc, ktorá bude vyšpecifikovaná a zrealizovaná v spolupráci so všetkými kompetentnými osobami Mestského úradu. Rozhodne to nie je agenda len predkladateľov, cieľom je pomoc ohrozeným skupinám obyvateľstva,“ vysvetlil poslanec Greššo.

Výška príspevku

Aká je predstava poslanca Miloša Dovičoviča, ktorý je spoluautorom návrhu? „Príspevok sa podľa mojej predstavy má dostať k obyvateľom Nitry s trvalým pobytom, ktorí nemajú voči mestu žiadne podlžnosti. Sú občania, ktorí túto pomoc potrebujú akútne, sú takí, ktorí ju potrebujú o niečo menej a sú aj takí, ktorí túto formu pomoci nepotrebujú. Preto treba vytvoriť mechanizmus, ktorý dokáže tieto kategórie rozlíšiť a adekvátne odstupňovať výšku príspevku,“ myslí si poslanec.

„V tejto náročnej situácii je svojím spôsobom "povinnosťou“ mesta aspoň takto svojim občanom pomôcť. Je to symbolické vyjadrenie spoluúčasti a súdržnosti. Vyjadrenia niektorých kolegov poslancov o zvýšených cenách benzínu a psích granúl považujem za vrcholne nechutné a arogantné. Rovnako tak sú nevhodné dehonestujúce vyjadrenia primátora k tejto téme," dodal poslanec Dovičovič.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM