Lucia Lauková Rôzne

Kto bol Varga, Kováč a Lakatoš? Význam a pôvod 3 najpoužívanejších priezvisk v Nitre

Varga, Kováč a Lakatoš sú najrozšírenejšie priezviská v Nitre. Slovenský pôvod má len jedno z nich. V článku sa dozviete zopár zaujímavostí o týchto menách.

Ilustračný obrázok k článku Kto bol Varga, Kováč a Lakatoš? Význam a pôvod 3 najpoužívanejších priezvisk v Nitre
Zdroj: TASR

Najnovšie štatistiky z nášho mesta odhalili, ktoré priezviská sú v Nitre najrozšírenejšími. Najpoužívanejším priezviskom je Varga, následne Kováč a trojicu uzatvára Lakatoš. Zamerali sme sa preto na pôvod a význam týchto priezvisk.

Šikovný obuvník

Ak sa vybral v minulosti človek za Vargom, pravdepodobne potreboval opraviť obuv. Priezvisko Varga je maďarského pôvodu, kde má, aj do dnešných dní, najviac nositeľov. Znamená obuvník, švec a prekladá sa aj ako kožkár. Okrem toho je Varga aj názov maďarskej obce. Je tretím najpoužívanejším priezviskom na Slovensku. Okrem Slovenska má zastúpenie aj v Rumusnku či v Amerike a Nemecku. V Nitre nosí toto priezvisko 289 mužov a 301 žien.

Slovenský Kováč

Kováč je druhým najpoužívanejším menom na Slovensku aj v Nitre. Aj toto priezvisko súviselo s povolaním, konkrétne s kováčskym remeslom. Patrí k pôvodným slovenským menám. Okrem Slovenska však Kováčový žijú v hojnom počte aj v Srbsku, Chorvátsku či v Slovinsku. Toto priezvisko si pod Zoborom píše 262 mužov a 286 žien.

Pôvod v maďarčine

Lakatoš je tretím najčastejšie používaným priezviskom v Nitre. Rovnako ho nosí 235 mužov a 235 žien. Pôvod má v maďarčine. Taktiež sa radí k priezviskám podľa povolania. Lakatoš znamená zámočník. Lakatoš má okrem Slovenska a Maďarska rozšírenie v Rumunsku, Amerike a v Čechách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM