Lucia Lauková Kultúra

Krásne VIDEO zo Zobora: Nitru zahalila nebeská pokrývka

V meste mliečna hmla, no na Zobore iný svet, chladný ale jasný a slnečný. Aj takouto rozprávkovou nádherou odmení Zobor svojich návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Krásne VIDEO zo Zobora: Nitru zahalila nebeská pokrývka
Zdroj: YouTube.com

So zimou je spojený aj tento na oko čarovný jav, ktorý spôsobuje teplotná inverzia. Hustá pokrývka sadla aj na mesto pod Zoborom. Pričom v meste sa o nejakej kráse vôbec nedalo hovoriť, pretože viditeľnosť sa jednoducho znižuje, zo Zobora to bol úplne iný pohľad.

Ako vzniká tento jav

Čarovnú nebeskú pokrývku zachytáva aj video, ktoré zverejnil Jozef Humay. Tomu sa pri návšteve Zobora naskytol malebný pohľad. Ako vlastne teplotná inverzia vzniká? „Teplotnou inverziou sa označuje stav v atmosfére, kedy teplota vzduchu s pribúdajúcou nadmorskou výškou neklesá, ale rastie. Je to neštandardná situácia, pretože v normálnych podmienkach teplota vzduchu s rastúcou nadmorskou výškou klesá,“ píše sa na webe SHMÚ.

Odvrátená strana inverzie

Niektorí ľudia sa okrem zlej viditeľnosti sťažujú aj na horší vzduch. Aj to má svoje vysvetlenie. „Inverzie sú, okrem zvrátených teplotných pomerov, nepríjemnejšie ešte viac svojou schopnosťou zabrániť rozptyľovaniu rôznych znečisťujúcich látok. V priestore, kde siaha väčšinou od zemského povrchu oblačnosť alebo hmla sa potom koncentrujú znečisťujúce látky a pretože tento stav môže trvať niekoľko dní až týždňov, môžu koncentrácie znečisťujúcich látok dosiahnuť kritické hodnoty,“ uvádza web SHMÚ.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM