Správy

Kňazský seminár s novinkou: Okná jeho kaplnky zdobia nové vitráže, FOTO

Kaplnku v Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre zdobia nové okenné vitráže. Zhotovené boli technológiou z čias Rímskej ríše, vkladaním farebných sklenených doštičiek do olovených rámov.

Ilustračný obrázok k článku Kňazský seminár s novinkou: Okná jeho kaplnky zdobia nové vitráže, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Archív KSNR

Autorom grafických návrhov vitráží, ktoré pribudli v kaplnke Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre, je akademický maliar Miroslav Cipár. Zhotovili ich v dielni Dariny Szöllösiovej z Nitrianskych Hrnčiaroviec.

„Slávnostného požehnania sa toto umelecké dielo dočká v krátkom čase, keď sa bohoslovci vrátia do seminára a usadnú do seminárskych lavíc,“ informovalo Biskupstvo Nitra.

Vitráže vyobrazujú svätcov, ktorí sú spájaní s historickou Nitrou – sv. Gorazda, sv. Cyrila a Metoda, sv. Beňadika a sv. Imricha. Ich výber súvisí s úlohou samotnej vitráže, ktorá má vyvolať hlbší duchovný podnet ukrytý v jej symbolike prostredníctvom zmyslov.

„V kombinácii so sakrálnym priestorom kaplnky vytvárajú ideálny spôsob pre navodenie dokonalej duchovnej atmosféry kaplnky pre formáciu tých, ktorí sa v nej budú stretávať pri individuálnych alebo spoločných modlitbách,“ uviedlo Biskupstvo Nitra.

Kňazský seminár sv. Gorazda v Nitre zabezpečuje prípravu, duchovnú formáciu a štúdium pre bohoslovcov Nitrianskej, Žilinskej a Banskobystrickej diecézy. Verejnosť bude môcť krásu vitráží obdivovať počas tradičného Dňa otvorených dverí v najbližšiu sobotu pred Nedeľou Dobrého pastiera, ak to dovolí pandemická situácia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac informácií z Nitry a okolia

Okná kaplnky v Kňazskom seminári sv. Gorazda zdobia nové vitráže
5
Galéria
Zdroj: Archív KSNR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM