Správy

Blíži sa Jarné čistenie Zobora: Obľúbená brigáda bude tento rok prebiehať inak

Navštevované turistické chodníky treba aj tento rok vyčistiť od odpadkov. V poradí 12. ročník akcie sa bude pre pandémiu konať v špeciálnom režime.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Jarné čistenie Zobora: Obľúbená brigáda bude tento rok prebiehať inak
9
Galéria

Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora sa bude konať od 8. do 11. apríla. Podujatie organizuje Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.

Pre pandémiu bude tento ročník špeciálny. Prebiehať bude individuálne v rodinných bublinách.

„Nemôžeme to bohužiaľ robiť organizovane ako v minulosti a rozdeliť sa po jednotlivých úsekoch a vyčistiť koordinovane skoro všetky chodníky,“ vysvetľujú organizátori na sociálnej sieti.

„Zabezpečený bude veľkokapacitný kontajner, umiestnený ako obvykle pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada Zobor. Vyzbieraný odpad je možné nechať aj na vrchole Pyramídy,“ informovali organizátori.

Tony odpadu

Prvýkrát sa Jarné čistenie Zobora konalo v roku 2007. Počas uplynulých 11 ročníkov akcie bolo vyzbieraných približne 30 ton odpadu.

„Naším každoročným cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci,“ pripomínajú organizátori.

Miesta plné smetí

Popri rodinnom výlete tak môžete vyčistiť napríklad turistické chodníky od Dražoviec smer Zobor/liečebný ústav, ktoré sú značené zelenou a modrou farbou. Ako uvádzajú organizátori, na modrej je neďaleko nemocnice altánok, kde bývajú smeti. Vybrať sa môžete aj po žltej značke od nemocnice smer Meškov vrch, kde tiež bývajú odpadky.

„Ďalej je možné pozrieť modrú značku z Turistickej ul. a samotnú "tankovú“ cestu na Pyramídu, t. j. aj červenú značku. Kto by mal chuť, tak je možné ísť aj od Podhorian na Meškov vrch, príp. od Štitár smer Zobor/Žibrica," odporúčajú organizátori.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

JARNÉ ČISTENIE ZOBORA 2021 👉 špeciálny 12. ročník, 8.-11. 4. 2021, 👉 individuálne v rodinných bublinách, 👉 čistenie...

Posted by Jarné čistenie Zobora on Monday, April 5, 2021

Jarné čistenie Zobora 2021 - špeciálny 12. ročník Pozývame vás na tradičné Jarné čistenie Zobora, ktoré organizuje...

Posted by Jarné čistenie Zobora on Sunday, April 4, 2021
V OBRAZOCH: Rozkvitnuté vzácne druhy rastlín na Zobore
9
Galéria
Zdroj: Ivan Grančay Masťo
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM