Lucia Lauková Kultúra

KAM v Nitre počas predĺženého víkendu? Užite si Nitránsky rínek aj cyklistické preteky

Nemáte program na predĺžený víkend? Tieto podujatia v Nitre si nenechajte ujsť.

Ilustračný obrázok k článku KAM v Nitre počas predĺženého víkendu? Užite si Nitránsky rínek aj cyklistické preteky
Zdroj: Dnes24.sk

10. Nitránska verklikáreň & Gašpariáda 2023

15. a 16. septembra, na ulici 7. pešieho pluku, pešia zóna, Kupecká a Synagóga

Podujatia navracajú na verejné priestranstvá vystúpenia kočovných bábkarov a potulných verklikárov, ktorí k týmto priestranstvám neodmysliteľne patrili od 18. storočia až do polovice 20. storočia a ktorí z nich boli v druhej polovici minulého storočia vykázaní. Počas dvoch dní sa predstaví divákom sedem súborov tradičného bábkového divadla zo štyroch krajín: Divadlo Bořivoj a Teatro Pimprle z Českej republiky, Irene Vecchia z Talianska, Mikropódium Andrása Lénárta z Maďarska a domáce divadlá DFS Hájenka, Teatro Carnevalo a Tyjátr. Nitránskej verklikárne sa zúčastnia slovinskí flašinetári Irena Svetina, Jelka Štuler a Rastislav Rastko Tepina, Karl Heinz a Monika Steidl z Nemecka, českí flašinetári Pavla Burdková, Jan Bondra, Martin Bondra a Zdeněk Polášek, Ula Kłosiewicz a Tomek Sylwestrzak z Poľska, rakúski flašinetári Thomas Blaschke a Hans Günther Hoppe a slovenskí verklikári Ján Haruštiak a Ivan Gontko. Obe podujatia sú príspevkom k Európskym dňom kultúrneho dedičstva.

Beh Zoborskou lesostepou 2023

piatok, 15. septembra od 8:00 do 16:00

Beh pohorím Tribeča v prevažne lesnom teréne. Na výber sú tri trasy s dĺžkou 11km, 21km a 51km. Trasy prechádzajúce najkrajšími cestičkami Zoborských vrchov. Krásu prírody umocňuje štart a cieľ behu – Kostol sv. Michala v Drážovciach. Športovcov čakajú zaujímavé ceny a medaily pre každého účastníka.

HK Nitra – HK Poprad

piatok, 15. septembra od 18:00 do 21:00 v TIPSPORT Aréne Nitra

Hokejoví priaznivci sa môžu v piatok tešiť na domáci zápas. Na ľade v Nitre sa stretnú hokejisti HK Nitra a HK Poprad. Zápas sa začína o 18.00 hodine.

Ilona Csáková & Michael Hejč

piatok, 15. septembra od 19:00 do 21:00 v Music A Cafe – OC Centro

V piatok sa môžete tešiť aj na Ilonu Csákovú a jej najznámejšie hity Tornero, Proč mě nikdo nemá rád či Amsterdam. Spoločne s Ilonou Csákovou sa na javisku objaví aj moderný husľový virtuóz Michael Hejč.

Nitránsky rínek

sobota, 16. septembra od 9:00 do 20:00, Svätoplukovo námestie

V sobotu 16. septembra sa bude na Svätoplukovom námestí konať Nitránsky rínek. Centrum mesta zaplní vyše 80 predajcov. Mestský trh bude otvorený od 9.00 do 20.00 hodiny. Predajcovia predstavia svoje ručne robené výrobky od dekorácií, keramiky, hračiek až po šperky či oblečenie. Chýbať nebudú jarmočné pochúťky, ako šporheltníky, langoše či tradičné podpecníky pečené v hlinených peciach. Novinkou bude vegánska kuchyňa. Pripravený bude aj hudobný program.

Garážový výpredaj

sobota, 16. septembra o 9:00 pri ZŠ Fatranská

Obľúbený garážový výpredaj sa bude konať v sobotu na tradičnom mieste na voľnej ploche pri ZŠ Fatranská na Chrenovej. Predajcovia tu ponúkajú rôzny tovar za dobré ceny. Predaj je bez registrácie. Poplatok je dobrovoľný.

Chrenovský kotlík

sobota, 16. septembra od 13:00 do 22:00, na Futbalovom ihrisku Slovan Chrenová, Pri Strelnici 7

Na futbalovom ihrisku sa od 13.00 hodiny súťažiť vo varení guláša. Súčasťou programu budú aj ukážky služobnej kynológie, ktorá sa začnú o 16.00. Tešiť sa môžete na chutné občerstvenie, penovú show, nafukovací hrad, kolotoče aj tombolu. Prídu aj sokoliari a hrať bude skupina KJH Band.

Prechádzka jesennou prírodou

sobota, 16. septembra od 14:00 do 18:00

V sobotu sa môžete zúčastniť bezplatnej prehliadky jesennou prírodou na Dražovský kostolík. Zraz bude o 14.00 h pri altánku na rázcestí pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada. Trasa: altánok – Meškov vrch – Pod Plieškou – Barohať – Dražovský kostolík – po modrej a zelenej značke späť – altánok. Nie je potrebné vopred sa nahlásiť.

Okolo Slovenska

sobota, 16. septembra od 14:10

Nitra bude súčasťou medzinárodných cyklistických pretekov okolo Slovenska. V sobotu tu bude finišovať predposledná, 4. etapa pretekov. Cieľom bude Štefánikova trieda v Nitre. Predpokladaný príchod do centra mesta je 14:10.

Potulky s nitrianskou Mareenou: Rozprávanie o nitrianskych legendách

nedeľa, 17. septembra od 10:00 do 12:00

Prechádzka po stopách nitrianskych legiend a povestí. Sprevádzať bude nitriansky sprievodca Peter Michalík. Na potulkách sa dozviete niečo viac o legende o Svätoplukovi a jeho troch prútoch, Maurovej legende, známom Corgoňovi či si vypočujete nitrianske povesti, ktoré sú plné spomienok na požiare, epidémie a strašidelné príbehy. Podujatie je určené hlavne pre rodiny s deťmi. Jazyky prehliadky: slovenský a ukrajinský. V prípade nepriaznivého počasia bude podujatie presunuté na najbližší možný termín.

HK Nitra – HC Nové Zámky

nedeľa, 17. septembra od 17:00 do 20:00 v TIPSPORT Aréne Nitra

TIPOS Extraliga – základná časť bude pokračovať nedeľným zápasom v Nitre. Proti mužstvu spod Zobora nastúpia HC Nové Zámky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM