Rôzne Správy

Zobor kvitne do krásy: Jarné lúče prebudili vzácne druhy rastlín, FOTO

Príroda sa prebúdza. Na potulkách by ste však mali dávať dobrý pozor, kam stúpate. Na Zobore totiž rastie veľa vzácnych chránených rastlín.

Ilustračný obrázok k článku Zobor kvitne do krásy: Jarné lúče prebudili vzácne druhy rastlín, FOTO
9
Galéria
Zdroj: Ivan Grančay Masťo

Poslami jari nie sú len snežienky. Na Zobore sa k nim pridávajú aj ďalšie rastliny. Jednou z nich je vzácny krivec český. V Zoborských vrchoch má hojný výskyt. Táto žltá rastlinka sa vyhrieva na najteplejších, slnečných stanovištiach.

Medzi prvými kvitnú na Zobore aj chochlačky. V jarných mesiacoch vytvárajú ich biele a fialové kvety hustý koberec v lesných porastoch.

Vzácna krása

Tvarom i farbou zaujme aj chránený poniklec veľkokvetý. Vďaka svojej jedinečnosti ho spoznáte ľahko. Kvet je tmavomodrý až fialový s jemnými chĺpkami. Netreba však zabúdať, že tak ako je krásny, je aj vzácny.

Ako pri ostatných chránených rastlinách, je jeho trhanie zakázané.

Prebudia sa ďalšie

V apríli by mal rozkvitnúť hlaváčik jarný. Nájdeme ho aj na zozname chránených druhov CITES, teda Dohovore o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín.

Naozajstným pokladom Zoborskej lesostepi je chránený druh, endemit Peniažtek slovenský. Na Slovensku rastie iba v Zoborských vrchoch a v Slovenskom krase. Kvitne zväčša od mája do júla.

V galérii si pozrite fotografie z jarných potuliek Zoborom! O aktuálne zábery sa s nami podelil Ivan Grančay Masťo. Ďakujeme!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

V OBRAZOCH: Rozkvitnuté vzácne druhy rastlín na Zobore
9
Galéria
Zdroj: Ivan Grančay Masťo
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM