Lucia Lauková Rôzne

Kam na medvedí cesnak? Miesta pri Nitre, kde si ho môžete nazbierať bez pokuty

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Jeho zber nie je povolený všade. V týchto lokalitách vám však pokuta nehrozí.

Ilustračný obrázok k článku Kam na medvedí cesnak? Miesta pri Nitre, kde si ho môžete nazbierať bez pokuty
Zdroj: Dnes24.sk

Po zime dokáže organizmus opäť nakopnúť. Medvedí cesnak a jeho priaznivé účinky na ľudský organizmus je dobre známy. Má hneď niekoľko výhod. Oproti klasickému cesnaku je jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C.

Obľúbené lokality

Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, treba sadnúť do auta a navštíviť napríklad park pri kaštieli v Oponiciach. Bez obáv z pokuty môžete zbierať medvedí cesnak aj v lužných lesoch pri Šoporni asi 20 km od Nitry. Zázrak z prírody rastie aj v Hlohovci priamo v Zámockej záhrade.

Park v Novej Vsi nad Žitavou

Veľmi obľúbenou lokalitou je obec Nová Ves nad Žitavou, do ktorej sa dostanete po R1 približne za 25 minút. Miestny park je ním už doslova posiaty. Tu však platí 3. stupeň ochrany, preto pri zbieraní je zakázané odoberať podzemné časti rastlín. Informuje o tom aj osadená tabuľa v parku, podľa ktorej porušenie tohto zákazu bude viesť k priestupkovému konaniu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM