Lucia Lauková Rôzne Správy

Jeseň v botanickej záhrade: Súčasťou najštiplavejšie čili na svete i obrovské tekvice

Tradičná výstava Farby a plody jesene v Botanickej záhrade SPU v Nitre predstavuje zaujímavé, menej známe druhy ovocia a zeleniny.

Ilustračný obrázok k článku Jeseň v botanickej záhrade: Súčasťou najštiplavejšie čili na svete i obrovské tekvice
8
Galéria
Zdroj: TASR

Príchod jesene privítala Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre výstavou menej známych druhov ovocia a zeleniny. Návštevníci môžu vidieť, ako sa pestuje ryža či bavlna, ale aj niekoľko desiatok kilogramov vážiace tekvice rôznych tvarov.

„K najzaujíma­vejším patria mimoriadne veľké tekvice Pink Jambo Banana a Lunga Dina Poli či zaujímavé odrody z rodu Lagenaria, ktoré sa požívajú aj ako hudobné nástroje i nádoby na vodu,“ povedala riaditeľka Botanickej záhrady SPU Erika Mňahončáková. Výstava potrvá do 6. októbra.

Pre milovníkov čili

Súčasťou expozície je najväčšia kolekcia čili papričiek na Slovensku a pravdepodobne aj v strednej Európe. Návštevníci môžu v skleníkoch Botanickej záhrady SPU vidieť približne 170 odrôd z celého sveta, okrem Antarktídy. Medzi nimi je aj čakateľka na zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

„Paprička Dragons Breath (dračí dych) s pálivosťou 2,48 milióna Scovilleho jednotiek pálivosti (SHU), ktorú vypestovali v Anglicku, prekonala doterajšiu rekordérku Carolinu Reaper, ktorá má 2,20 milióna SHU,“ informovala Mňahončáková. Pre porovnanie, bežne dostupné čili papričky dosahujú pálivosť 50 SHU.

Zdraviu prospešné

Pestovanie čili papričiek si podľa slov riaditeľky botanickej záhrady nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, s výnimkou zberu plodov. Niektoré sa zbierajú jednorazovo, iné postupne, aby skôr dozreté plody nevysychali na rastline. Pre spracovateľov a výrobcov čili produktov sú nevyhnutnou pomôckou pri práci rukavice.

„Aj keď sa organizmus postupne dokáže pálivosti prispôsobovať, rukavice sú nevyhnutným prostriedkom. Pre bežného záhradkára, ktorý nepestuje čili vo veľkom, sú niekedy potrebné aj v dvoch vrstvách, aby bola ochrana dostatočná,“ skonštatovala zástupkyňa riaditeľky Botanickej záhrady SPU Michaela Hrúzová.

Konzumácia čili papričiek je zdraviu prospešná, kapsaicín v nich obsiahnutý podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu, používa sa pri liečení podliatin, ale aj omrzlín. Vo väčších dávkach sa dokonca podáva pred operáciami do kože, kde zmenšuje pooperačné bolesti. „Experti z univerzity v Nottinghame dokázali, že kapsaicín vie zabíjať rakovinové bunky,“ uviedla Hrúzová. Opatrní pri konzumácii by však mali byť citliví ľudia a tí, ktorí majú zdravotné problémy s tlakom či žalúdkom.

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Farby a plody jesene: V Nitre otvoria najväčšiu zbierku čili papričiek, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM