Lucia Lauková Rôzne

Jeseň je tu: Obľúbené lokality v Nitre a okolí vhodné na prechádzku i hľadanie húb

Jesenné počasie hubárom praje. Prinášame vám tipy na lokality v okolí Nitry, pri ktorých môžete spojiť príjemné s užitočným.

Ilustračný obrázok k článku Jeseň je tu: Obľúbené lokality v Nitre a okolí vhodné na prechádzku i hľadanie húb
Zdroj: TASR

Chceme či nie, leto je už minulosťou. Občasné prehánky a jesenné slnečné lúče prajú najmä hríbom. Žiadny hubár síce neprezradí svoje obľúbené lokality. No v týchto vybraných miestach najmä v okolí Nitry určite na nejakých hubárov natrafíte. Ak budete mať šťastie domov z príjemnej jesennej prechádzky si odnesiete aj hríby.

Na Zobore so šťastím

Keď vravíme o šťastí. To by vám nemalo chýbať ak sa na huby vyberiete na Zobor. Ak sa vrátite z prechádzky po Zobore bez hubárskeho úlovku nezúfajte. Určite nebudete sami. Ak však bude priať počasie a budete mať šťastie aj tu môžete natrafiť napríklad na pečiarky lesné či pečeňovce. Nájsť by ste mali aj bedle. Ak nie, dobrý pocit zaručí pobyt v prírode.

Horné Lefantovce

V čase keď padajú listy a pri zemi sa drží jesenná hmla láka viacerých okolie hradov, kaštieľov či zámkov. Svojou jesennou atmosférou dýchajú aj pamiatky v obci Horné Lefantovce. Široký areál vhodný na prechádzky i vyžitie pre hubárov poskytuje okolie Horného kaštieľa zo 14. storočia. V súčasnosti ide o nevyužívanú pamiatku v správe nemocnice sv. Svorada na Zobore. Do budovy sa nedostanete, ale zalesnené okolie vám otvára náruč. V lese by ste mohli natrafiť na hlivu aj pečeňovce.

Na hríby cestou na Gýmeš

Keď sa povie obec Jelenec, môže vám napadnúť hneď niekoľko možností na turistiku. Na dosah je hrad Gýmeš, les, rybníky i chatová oblasť. Ak vám napadla aj gaštanica, musíme vás sklamať. Tá je od 22. septembra do 30. októbra verejnosti neprístupná. Okrem toho však lesy katastra obce Jelenec vyhľadávajú najmä hubári. Rastie tu viacero druhov húb.

Ďalšími obľúbenými lokalitami, ktoré majú v nohách nielen hubári, ale aj turisti, sú Žibrica, Štitáre či Kostoľany pod Tribečom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM