Správy

Jedinečný zážitok v Nitre: Po dvoch rokoch povozil deti Mikulášsky vlak, FOTO

Tento rok museli namiesto zimných vagónov použiť letné vyhliadkové vozne. Ani to však neubralo deťom a rodičom z ich nadšenia.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný zážitok v Nitre: Po dvoch rokoch povozil deti Mikulášsky vlak, FOTO
19
Galéria

Mikulášsky vlak po dvojročnej prestávke opäť premával v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre. Deti mali zážitok nielen z Mikuláša, ale aj zo samotnej jazdy. Tento rok ich odviezol parný rušeň z roku 1951, nazývaný aj „Béeska“.

Netradične, boli za rušňom zapriahnuté vyhliadkové vozne, ktoré sa využívajú v lete. Zimné vagóny nemohli použiť pre ich zlý technický stav. Ani to však návštevníkov neodradilo.

Prečítajte si tiež

Aké boli reakcie?

„Sobotňajší Mikuláš dopadol na výbornú. Neodradilo vás ani sychravé počasie a prišli ste v hojnom počte. Úsmev na tvárach detí a rodičov bol pre nás neklamný signál, že ste boli aj vy spokojní,“ napísalo múzeum na sociálnej sieti.

Radosť neskrývali ani návštevníci. „Ďakujeme veľmi pekne, krásne a milé podujatie. Vláčik, Mikuláš, Čert, remeselný trh, vandrovka a humor pána hlásateľa nám vytvorili skvelú náladu,“ poďakovala Kristína.

Dôležité spojenie

Nitrianska poľná železnica je múzejná úzkorozchodná železnica, ktorá sa nachádza v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea a výstavného areálu štátneho podniku Agrokomplex. Myšlienka vybudovať múzejnú poľnú železnicu v rámci plánovaného skanzenu vznikla v roku 1982.

Základom pre Nitriansku poľnú železnicu sa stalo torzo poľnej železnice z okolia Želiezoviec, ktoré bolo prenesené do múzea v r. 1984. Poľná železnica z okolia Želiezoviec v minulosti slúžila na prepravu poľnohospodárskych produktov ako sú cukrová repa, obilie, zvieratá, repné skrojky, melasa, mlieko, drevo, hnoj, uhlie, stavebné materiály.

Okrem toho prepravovala ľudí do práce, do miest a deti do školy. V období daždivých jarí a jesení bola takáto poľná železnica niekedy jediným spojením s okolitým svetom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy z Nitry

Jedinečný zážitok v Nitre: Po dvoch rokoch povozil deti Mikulášsky vlak, FOTO
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM