Lucia Lauková Rôzne

Jaskyňa Dezidera Horváta na Kalvárii nie je jediná: V Nitre je ich ďalších 7

Možno ste nevedeli, ale Nitra je zaujímavou lokalitou aj pre jaskyniarov. Znovuobjavená jaskyňa na Kalvárii nie je jediná v meste.

Ilustračný obrázok k článku Jaskyňa Dezidera Horváta na Kalvárii nie je jediná: V Nitre je ich ďalších 7
38
Galéria
Foto: Milan Mikula

Vlani v lete bola speleológmi na nitrianskej Kalvárii znovu objavená jaskyňa Dezidera Horváta. Verejnosti nie je prístupná. Prvýkrát bola objavená v roku 1950. Okrem toho ukrýva Kalvária ešte ďalšie jaskyne. Štátny zoznam jaskýň eviduje na území mesta 5 jaskýň.

Jaskyne na Kalvárii

Na Kalvárii sa nachádzajú 4 jaskyne. Ide o jaskyňu v Drevenom lome, jaskyňu v Stračej ceste, Lurdskú jaskyňu a spomínanú Jaskyňu Dezidera Horváta, ktorá predtým niesla názov Zvislá jaskyňa.

Pre zaujímavosť jaskyňa v Stračej ceste je dlhá 62 metrov, prístup k nej je však zamurovaný. Kedysi mala byť využívaná ako mraziareň.

Ďalšie jaskyne

Piatou jaskyňou v štátnom zozname je Nitrianska hradná jaskyňa, ktorú v roku 1995 vyhlásili za Prírodnú pamiatku. Nachádza sa v zárezoch chodníkov na severnom a západnom úbočí hradného vrchu, pod múrmi hradu a pri hlavnej bráne do hradu. Je dlhá 40 metrov. Nie je vylúčená existencia aj ďalších jaskýň. Ďalšie tri majú byť podľa jaskyniaria pod Dražovským kostolíkom.

Pozrite si video priamo z útrob jaskyne pod Kalváriou!

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM