Lucia Lauková Správy

Jaguar plánuje stavať koncom leta: Nasledovať budú ďalšie terénne úpravy

Automobilka Jaguar Land Rover môže začať s výstavbou závodu v Nitre po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia. Prebieha verejné obstarávanie na výber dodávateľa druhej fázy terénnych úprav.

Ilustračný obrázok k článku Jaguar plánuje stavať koncom leta: Nasledovať budú ďalšie terénne úpravy
Zdroj: TASR

Územie v nitrianskom priemyselnom parku, na ktorom vyrastie automobilka Jaguar Land Rover, je pripravené na výstavbu závodu. Ukončené sú všetky práce, ktoré boli súčasťou prvej fázy terénnych úprav územia. Mesto Nitra ako príslušný stavebný úrad vydalo stavebné povolenie na novostavbu Automotive Nitra projekt.

Môže vás zaujímať: Jaguar môže v Nitre začať budovať závod: Mesto vydalo stavebné povolenie

Po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia môže investor spustiť samotnú výstavbu závodu. Mal by tak urobiť koncom leta tohto roka. Firma plánuje v Nitre investovať do výstavby svojho závodu s výrobnou kapacitou 300 000 vozidiel ročne 1,5 miliardy eur. Prvé vozidlá chce vyprodukovať už v roku 2018, v prvej fáze plánuje firma vyrábať 150 000 áut ročne. Automobilka vytvorí zhruba 3000 priamych a 15 000 nepriamych pracovných miest.

Vzdelávacie centrum

V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na výber dodávateľa druhej fázy terénnych úprav pozemkov Strategického parku Nitra, ktoré budú určené pre ďalšie funkcie súvisiace s automobilkou i pre nových investorov. Pripravuje sa výstavba Centra vzdelávania a služieb. „Vzdelávacie centrum realizujeme my, zhruba polovicu z neho si bude na vzdelávacie aktivity prenajímať Jaguar Land Rover. Druhú polovicu budeme využívať my v spolupráci s mestom Nitra a Nitrianskym samosprávnym krajom, aby sme vedeli vzdelávať a rekvalifikovať ľudí z celého Slovenska a následne ich umiestňovať v činnostiach, ktoré nám chýbajú,“ povedal splnomocnenec vlády SR pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktor Stromček.

Môže vás zaujímať: Príchod Jaguar Land Rover: Problémy firiem s hľadaním ľudí sa ešte prehĺbia

Oddychový priestor

V rámci vzdelávacieho centra by mali vzniknúť aj oddychové priestory pre zamestnancov priemyselného parku, časť centra bude využívaná na komerčnom princípe. V spolupráci so záchrannými zložkami vznikne v areáli priemyselného parku stredisko integrovaných služieb.

Preprava železnicou

Dodávky do závodu automobilky a expedovanie hotových áut bude Jaguar zabezpečovať cestnou aj železničnou dopravou. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vybudujú železničnú vlečku, ktorá prepojí závod s existujúcou traťou v Lužiankach.

Výstavbu terminálu intermodálnej prepravy (TIP) v Nitre – Lužiankach a železničného napojenia priemyselného parku Nitra – Sever bude realizovať firma STRABAG, s.r.o., Bratislava, ktorá sa stala víťazom nadlimitnej zákazky vo verejnej súťaži. „Firma splnila podmienky súťaže a ponúkla najnižšiu cenu 51,81 milióna eur bez DPH,“ informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Môže vás zaujímať: Firma vyhrala súťaž s najnižšou cenou: Terminál v Lužiankach postaví za viac ako 51 miliónov eur

Samotný terminál si vyžiada náklady 23,6 milióna eur, ďalších 28,2 milióna eur bude investovaných do železničnej infraštruktúry vrátane napojenia TIP Lužianky na železničnú stanicu Lužianky. Prevádzku verejného TIP Lužianky budú zabezpečovať ŽSR, terminál bude dostupný železničnou aj cestnou dopravou. Podľa predpokladov by mal byť uvedený do prevádzky v marci 2018. V oblasti cestnej infraštruktúry pribudne obchvat Dražoviec, ktorý by mal byť hotový v polovici roka 2018.

Môže vás zaujímať: Diaľničný privádzač k priemyselnému parku: Dokončia ho do budúceho marca

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM