Lucia Lauková Správy

Jaguar i Foxconn: Fabriky v Nitre prijímajú opatrenia, ale výroba beží ďalej

Do priemyselného parku v Nitre cestujú za prácou tisíce ľudí. Odborári upozorňujú na vysoké riziko. Veľké firmy v Nitre zatiaľ o celozávodnej odstávke nehovoria.

Ilustračný obrázok k článku Jaguar i Foxconn: Fabriky v Nitre prijímajú opatrenia, ale výroba beží ďalej
31
Galéria
Zdroj: Jaguar Land Rover

Hrozba koronavírusu zatvára školy a s výnimkou predajní potravín, drogérií a lekárni ostali zatvorené aj obchody, kiná, bary, divadlá či športoviská.

Niektoré menšie firmy sa rozhodli pre prácu v obmedzenom režime. „Vzhľadom na situáciu fungujeme v obmedzenom režime. Administratívne sa pokúsime všetko zvládať ako doteraz, avšak práce v teréne (obhliadky, montáže, servisy) pozastavujeme. Ďakujeme za pochopenie,“ oznámila prostredníctvom sociálnej siete nitrianska firma Excel Door.

Najväčšie množstvo ľudí sa však koncentruje vo fabrikách. Zisťovali sme aká je situácia v priemyselnom parku v Nitre, ktorý združuje množstvo firiem.

Jaguar Land Rover

Medzi najväčších zamestnávateľov patrí britský Jaguar Land Rover. V Nitre zamestnáva vyše 2800 ľudí. O prerušení výroby zatiaľ neuvažuje.

„Všetky výrobné závody Jaguar Land Rover sú v riadnej prevádzke,“ potvrdila Miroslava Remenárová manažérka pre firemné vzťahy Jaguar Land Rover Slovensko.

Na minimalizovanie šírenia vírusu, zaviedli niekoľko dočasných opatrení. V závode podľa Miroslavy Remenárovej platia zvýšené hygienické opatrenia vrátane vykonávania kompletného čistenia spoločných priestorov. Pribudnúť malo aj viac dávkovačov mydla.

Preventívne opatrenia

„Našim zamestnancom sme umožnili prácu z domu, kde to povaha ich práce umožňuje a ich prítomnosť v závode nie je nutná. Zabezpečili sme rotáciu ľudí alebo tímov v administratívnych kanceláriách tak, aby sa ľudia prestriedali a tímy boli rozdelené. Externé návštevy v závode sú zakázané; máme zvýšené využívanie komunikačných technológií, nekonajú sa skupinové stretnutia,“ vymenúva manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová.

Podľa jej slov bol prispôsobený aj čas prestávok tak, aby sa znížil počet ľudí, ktorí sa stretávajú. „Aby sme umožnili našim zamestnancom mať vždy aktuálne informácie, posilnili sme internú komunikáciu a zaviedli tzv. Denné správy; funguje telefónna linka a e-mail, na ktoré sa naši zamestnanci môžu obrátiť, ak potrebujú viac informácií,“ dodáva Miroslava Remenárová.

Od 16. marca sú podľa jej slov pre zamestnancov k dispozícii ochranné rúška, ktorých distribúcia má práve prebiehať.

Odbory žiadali o prerušenie práce

Na prerušenie výroby už apelujú aj odbory. „Musíme nevyhnutne deklarovať, že vnímame veľmi veľké potencionálne riziko vo výrobných závodoch, logistických centrách a všade tam, kde aktuálne ešte stále prichádza k stretávaniu sa veľkého počtu ľudí v uzavretých priestoroch, navyše s rizikom migrácie do všetkých kútov Slovenska, donedávna sveta,“ napísal Peter Mrázik, predseda Moderné odbory AIOS Jaguar Land Rover a Syncreon na sociálnej sieti.

Základné odborové organizácie však, podľa jeho slov, nevedia rozhodnutím základnej odborovej organizácie rozhodnúť o prerušení prác v miestach svojho pôsobenia.

„Aj keď by sme si to ako súčasť preventívnych opatrení veľmi želali, Zákonník práce nám to neumožňuje. Opakovane sme však o to žiadali zamestnávateľov už aj v predchádzajúcich dňoch. V tejto zhoršujúcej sa situácii vo svete a na Slovensku, očakávame od všetkých kompetentných, že urobia to správne rozhodnutie na ochranu života a zdravia všetkých zamestnancov a rozhodnú o okamžitom prerušení práce v závodoch,“ dodáva Peter Mrázik Predseda Moderné odbory AIOS Jaguar Land Rover a Syncreon na sociálnej sieti.

Vo Foxconne výroba beží

Naďalej sa pracuje aj v ďalšom veľkom závode v Nitre. „Naša výroba aktuálne beží,“ potvrdil výkonný riaditeľ Foxconn Slovakia Peter Hrčka. Ďalší vývoj podľa jeho slov závisí od externých okolností, ako rozsahu ochorenia COVID-19 a realizácie opatrení na zabránenie jeho šírenia na Slovensku i v ďalších krajinách, ako aj od ich dodávateľského i odberateľského reťazca. Aj tu platia prísnejšie preventívne opatrenia.

Po novom budú merať teplotu aj všetkým zamestnancom. Doteraz teplotu kontrolovali iba návštevám. Všetci zamestnanci by mali tento týždeň dostať aj rúška.

„Avšak tak ako ostatné spoločnosti, pasujeme sa s tým, že množstvá sú limitované. Ich nosenie v priestoroch firmy i v autobusoch zamestnaneckej dopravy bude ihneď po rozdaní zamestnancom povinné,“ upozornil Peter Hrčka z Foxconnu.

Prijaté opatrenia

„Všetci naši zamestnanci už dostali vitamínové balíčky na podporu imunity. V rámci internej komunikácie ich priebežne informujeme o príznakoch choroby, prevencii a spôsoboch zvyšovania imunity,“ hovorí Peter Hrčka výkonný riaditeľ Foxconn Slovakia.

Podľa výkonného riaditeľa spoločnosti sa naďalej vo zvýšenej miere dezinfikujú priestory firmy, ako aj autobusy zamestnaneckej dopravy.

Preventívne opatrenia proti koronavírusu tu zavádzali už od 10. februára, kedy zrušili všetky pracovné cesty do Ázie i návštevy z Ázie, rovnako postupovali aj pri cestovateľskej anamnéze. „Návštevy z iných krajín sme obmedzili už v polovici februára. Rovnaký bol postup pri našich zamestnancoch, od začiatku marca sme zastavili aj ich pracovné cesty v rámci Slovenska,“ dodáva výkonný riaditeľ.

Pre ochranu pracovníkov logistiky tu zaviedli bezkontaktný príjem materiálu i dokumentov o preprave, pričom priestory, kde sa vyskytujú vodiči kamiónov, sa dezinfikujú so zvýšenou intenzitou. Vodiči kamiónov musia byť vybavení ochrannými pomôckami.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM