Lucia Lauková Správy

Horúčavy robia problémy: V Nitrianskom kraji ratovali záchranári 23 pacientov

Pretrvávajúce horúčavy sú skúškou pre ľudský organizmus. Od začiatku pracovného týždňa malo problémy v dôsledku horúčav v Nitrianskom kraji 23 pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy robia problémy: V Nitrianskom kraji ratovali záchranári 23 pacientov
Zdroj: TASR

Od začiatku pracovného týždňa do štvrtku 26. júla boli záchranári vyslaní pre problémy v dôsledku horúčav k 23 pacientom v Nitrianskom kra­ji.

V rámci celého Slovenska Operačné stredisko ZZS SR vo štvrtok vyslalo záchranárov na pomoc k 64 pacientom, ktorí mali ťažkosti v dôsledku horúčav.

„Najviac pacientov, 11, skolabovalo z tepla v Banskobystrickom kraji. Najmenej v Nitrianskom kraji, v ktorom potrebovali pomoc 4 pacienti,“ informovala nás o tom hovorkyňa záchranárov Alena Krčová.

Dodržiavajte pitný režim

Nitrianska nemocnica apeluje na pitný režim. „V tomto týždni neregistrujeme zvýšený počet pacientov, ktorí by prichádzali v kolapsových stavoch v dôsledku tepla. Zaznamenali sme prípady pacientov, ktorí prichádzali dehydratovaní, preto aj týmto spôsobom apelujeme na ľudí, aby v takýchto teplách nezabúdali na pitný režim,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre Tatiana Timková.

Podľa hovorkyne záchranárov je prvoradá prevencia. Podľa jej slov by sme sa mali zdržiavať v interiéri počas obedňajších hodín, t.j. od 11.00 do 15.00 hodiny a dodržiavať dostatočný pitný režim. „Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev,“ pripomína Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska Zdravotnej záchrannej služby (ZZS) SR.

Ideálna je čistá voda

Okrem toho je dôležité tekutiny dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je podľa slov záchranárov piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. „Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí ako ďalej postupovať,“ dodala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM